Joanna Holmgren

Innovatør: Joanna Holmgren
Innovasjon:
Bærbelte

En dag da Joanna Holmgren plukket rips i skogen, fikk hun vondt i ryggen fordi hun alltid måtte bøye seg så mye ned. Som et resultat av ryggsmertene, fant Johanna en løsning på problemet. Dette ble starten på innovasjonen Bærbeltet. I dag brukes ikke Bærbeltet kun av bærplukkere - det har nemlig flere praktiske bruksområder.

 

Joanna ble født i Uppsala og vokste opp i Norrköping, men flyttet til Stockholm da hun var 17 år gammel for å starte på en utdannelse innenfor dans. I tillegg til å ha jobbet som en profesjonell danser, så har hun også jobbet som fotograf, kunstner, sanger og hagearkitekt. Yrkesvalgene har endret seg over tid, men kreativiteten og ideene hennes har alltid vært de samme.

Bærbelte

Plukking av rips og inspirasjon fra en bok 

Joanna forteller oss om hvordan ideen til Bærbeltet kom til live. Det startet med at hun leste boken "Do your thing" av Fredrik Langborg og Christer Westlund. I boken forklarer forfatterne hvordan hjernen fungerer og hevder at hvis du stiller et spørsmål på den riktige måten, så vil hjernen til slutt finne en løsning. Boken vekte noen tanker hos Joanna, så hun begynte å tenke ut en idé på en gjenstand som enda ikke eksisterte, men som ville løse et dagligdags problem.

 

Noen få uker senere plukker Joanna rips i skogen, men bærplukkingen gjør vondt fordi Joanna allerede lider av en ryggskade. Dette var starten på løsningen med innovasjonen Bærbeltet.

Bærbelte

–Det å plukke bær og sopp er en monoton bevegelse, og det likte ikke ryggen min som allerede sliter. Derfor så jeg selv et stort behov for Bærbeltet.

 

"Jeg liker bedre å spise bærene enn å plukke de"

 

–Jeg liker bedre å spise bærene enn å plukke de. Favorittene mine er amerikanske blåbær, bringebær, bjørnebær, kirsebær og havtorn.

 

Joanna har en stor interesse for hagearbeid, noe hun fikk som barn fra sin tante Karin og mannen hennes, som begge var gartnere. Joanna fikk være med ut i hagen og tok ofte med seg planter hjem.

 

 

–Jeg holdt fast i skjørtet til tanten min imens jeg hjalp til med å plante ute i hagen. Vi er en ekte naturfamilie som alltid har gått tur i skogen for å plukke både bær og sopp. Derfor ble dette helt naturlig for meg også.

Bærbelte

Joanna begynner å studere på Ideum

 

Joanna blir bedt om å vise frem ideene sine til Margareta Andersson-Hilstad, som da var medlem av Svenska Uppfinnarföreningen. Margareta foreslo at Joanna skulle søke på Ideum, som er Sveriges oppfinnerskole, noe Joanna gjorde.

 

–Jeg sydde Bærbeltet selv og lagde prototyper hjemmefra. Det var under utdannelsen på Ideum av Bærbeltet ble ferdiggjort.

 

Ett år med utdanning og så var Bærbeltet på markedet

 

–Det var ikke så vanskelig å komme på ideen, fordi Bærbeltet er en av mange ulike innovasjoner som jeg har tenkt på. Det vanskelige er å få hele kjeden til å fungere, som for eksempel det å finne en produsent med gode relasjoner og forhold til alle de

 

I dag lages koppen til Bærbeltet i Thailand og beltedelen sys i Kina. Det var sammen med Joannas agent, Mats Andersson, at det ble bestemt at produksjonen skulle foretas i nettopp disse landene, fordi han hadde flere etablerte kontakter der.

 

Besøkende på hagemessen stemte frem Bærbeltet

 

Det er ikke bare Joanna og Mats som var en del av arbeidsprosessen for å få Bærbeltet ut på markedet. På hagemessen i 2002 gjennomførte de en markedsundersøkelse hvor Joanna intervjuet 110 besøkende om Bærbeltets funksjon, design og materiale.

 

–De besøkende fikk se de første prototypene. Alt fra det nøytrale linmaterialet, til blomster- og militærmønstre. Vi testet også ulike kopper i fuktavvisende papp.

 

Den prototypen som de besøkende satte mest pris på er det Bærbeltet som blir solgt i dag. Bærbeltet er laget i et slitesterkt og vannavstøtende stoff med elastiske løkker, som er laget for verktøy som en kniv, hagesaks, kart og kompass. Beltet er justerbart, og koppen med lokk er motstandsdyktig mot både mikrobølgeovn, fryser og oppvaskmaskin.

 

–Fokuset mitt var kvalitet for å motstå slitasje – og ikke noe bruk-og-kast-produkt.

Joanna Holmgren

Bærbeltet har flere bruksområder

 

–De fleste bærplukkere kan dra nytte av et bærbelte fordi hendene vil være frie.

 

Joanna mener at innovasjonen hennes har flere bruksområder.

–Etter at jeg opererte ryggen min, så brukte jeg Bærbeltet til å få med meg mobilen, fjernkontrollen og andre ting i koppen for å kunne ha hendene frie til å kunne bruke krykkene mine. Dette gjorde jeg i flere måneder.

 

Bærbelte

Joanna mener at du også kan fylle koppen med andre ting enn bær og sopp, som for eksempel egg. Hun fortsetter med å fortelle oss om hvordan ulike selskaper i byggebransjen bruker beltet til å ha skruer i.

 

–Som hagearkitekt har jeg ikke hatt tid til å sy Bærbeltet selv, men det jeg er mest fornøyd med er funksjonen og kvaliteten.

 

Joanna er ikke opptatt av å finne på flere innovasjoner fordi hun synes det tar alt for lang tid, i tillegg til at oppfinnelser som Bærbeltet enkelt kopieres av større selskaper. Hun vil heller flytte til Skåne og få et utløp for kreativiteten sin innen film og fotografering.

 

–Jeg lengter etter naturens stillhet, rytmer og sang. Sjelen og hjertet mitt vil alltid høre til i Kullaberg i Skåne, som er bestefaren min sitt barndomshjem.



Les mer om Bærbeltet >>

 


Nevnte produkter

Se flere innlegg

Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Jennie Josefsson
Jennie Josefsson
Logg inn
Velg land