Emelie Nilsson

Innovatør: Emelie Nilsson

Innovasjon: Lysestake med tvinge



Emelie Nilsson er i dag designer og administrerende direktør i virksomheten Våges. Innovasjonen hennes, en lysestake med tvinge, er i utgangspunktet inspirert av hennes farfar, men familiens interesse for smiing strekker seg lengre enn det. Historien begynte allerede i 1875.

 

Emelies tippoldefar Carl Samuelsson begynte å smi på et torp i Gisslamåla i Småland i 1875. Smiingen hans ble godt likt og sønnen hans, Gustav, fulgte farens fotspor og ble også smed. Det samme gjorde Gustavs eldste sønn, John Gustavsson, som også var Emelies farfar. John fikk deretter en sønn som het Våge Gustavsson, som var Emelies far. Våge ble inspirert av sine forfedres interesse for smiing og i 1997 startet han firmaet Våges smie.

– Jeg syntes alltid at det var gøy å være med pappa i verkstedet og har vært fascinert av alle verktøyene der, sier Emelie.

Pappa Våge gikk bort i 2006, men ga virksomheten og kunnskapen sin videre til sine fire barn - Emelie, Lenny, Joel og Mikaela. I dag jobber de alle i familiebedriften.

 

– Vi er et godt team som utfyller hverandre.

Våges

Foto: Våges


Emelie fikk inspirasjon til prototypen sin fra farfar John

Emelie leste kandidaten sin i design på Växjöuniversitet og har en mastergrad i design fra Högskolan för design och konsthantverk i Gøteborg.

– Nå er jeg tilbake i Småland og jobber med søsknene mine i familiebedriften Våges. Jeg jobber som designer, men er også administrerende direktør og har overblikk over det meste.


I 2016 fant Emelie en tvinge som hennes farfar John lagde og brukte i verkstedet sitt.

– Jeg laget den første prototypen med min farfars tvinge. Jeg hadde lyst til å lage en brannsikker lysestake som ikke kunne velte. En litt høyere modell som ikke tok så stor plass på bordet eller i vinduskarmen.

Lysestake med tvingeFoto: Våges

”Det viktigste av alt er at hver minste lille detalj er produsert i Småland”

Emelie har blitt motivert av selve uttrykket til tvingen og mener at den er et flott redskap rent grafisk, samt at den har en funksjon som vi alle gjenkjenner og forstår.

– Lysestaken er laget av jern og tvingen har en åpenbar funksjon, som føltes spennende å inkludere i designet.

Emelie forteller at det er flere steg i prosessen med å lage en tvinge: dreiing, bøying, stansing, gjenging og sveising.

– Noen ganger får vi hjelp av lokale virksomheter her i nærheten. Det viktigste av alt er at hver minste detalj er produsert i Småland.

Firmaet Våges har valgt at deres produkter skal være produsert i Småland fordi søsknene har en stor interesse for miljø og jobber aktivt for å redusere deres påvirkning på miljøet.

– Dette vises i alt fra innkjøp av råmaterialer til design, hvor de tidløse klassiske formene skal vare i generasjoner fremover.

Da Emelie designet innovasjonen sin valgte hun å ha lysestaken løs, slik at den kan byttes ut med en telysholder.

– Jeg valgte også å ha den løs med tanke på miljøet. Det er ofte lysestaken som skal skiftes fordi den slites ut, og da trenger man her kun å bytte ut denne lille detaljen.  

Lysestaken med tvinge kan med andre ord kombineres med andre produkter, for eksempel lysestaker til flasker og til telys.

Lysestake med tvinge
Foto: Våges

Nya innovasjoner finnes allerede på Emelies skissebord

Emelie avslører at designprosessen aldri har gått så fort som med denne lysestaken med tvinge.

– Prosessen var ganske åpenbar da jeg hadde bestemt meg for å bruke tvingefunksjonen.

Emelie forteller også at det finnes flere nye modeller på skissebordet hennes, hvor én også er kompatibel med lysestaken med tvinge.

Les mer om lysestake med tvinge >>

 Lysestake med tvingeFoto: Våges




Nevnte produkter

Emelie Nilsson Emelie Nilsson
Lysestake med tvinge Lysestake med tvinge
Lettmontert lysestake av smijern
kr 605
Kjøp
Info

Se flere innlegg

Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Jennie Josefsson
Jennie Josefsson
Malou Böhm
Malou Böhm
Logg inn
Velg land