Erik von Schoultz

Innovatør: Erik von Schoultz

Innovasjoner: Drosselmeyer nøtknekkere, Tesil & Lysestake ORB

Erik von Schoultz vokste opp i Stockholm med en drøm om å jobbe både som kunstner og psykolog. Til tross for disse drømmene flyttet han til USA og tok en bachelorgrad i kommunikasjonsteori ved University of Colorado i Boulder, USA. En fantastisk utdannelse å ha i bagasjen, men ikke noe som ga næring til kunstnerdrømmene. En dag skulle imidlertid Eriks kunstneriske åre få et løft, og livet skulle endre seg.

Drosselmeyer nøtteknekker - produktet som ble til et merkenavn


- Å være kunstner og oppfinner er egentlig det samme, sier Erik. "Den eneste forskjellen er at hvis du lykkes med ett produkt, lager du tusenvis av verk av samme slag i stedet for bare ett. At jeg ble oppfinner, kan jeg takke min venn Oscar Löwenhielm for. Han kjørte meg til et kontor en dag og sa: "Her er kontoret ditt, finn opp noe, så skal jeg selge det." Dette var en av de lykkeligste dagene i livet mitt, mitt eget kontor! Det tok ikke lang tid før vi bygde et lite verksted der jeg begynte å fikle med maskinene. Jeg hadde ingen utdannelse verken innen maskinteknikk eller design, men oppdaget at når man er inspirert, trenger man egentlig ikke det.

- Min første kommersielle suksess kom med Drosselmeyer-nøtteknekkeren. Jeg hadde lenge lurt på hvorfor nøtteknekkeren, som må være menneskets første oppfinnelse, var så dårlig. Den mangler skikkelige håndtak, skallene spruter og man klemmer seg mellom skaftene. I over et år tenkte jeg på hvordan den kunne forbedres, og resultatet ble en kjegleformet nøtteknekker som ikke lignet noen annen nøtteknekker.

Nøtteknekkeren Drosselmeyer
Drosselmeyer-nøtteknekkeren ble en stor suksess og vant best i test tre år på rad etter lanseringen, og navnet Drosselmeyer ble sakte, men sikkert et etablert varemerke. I dag produseres alle Eriks oppfinnelser under varemerket Drosselmeyer og er sterkt forbundet med funksjonalitet, enkelhet og holdbarhet.


Bøtte med skyvelokk = innovativ tesil 


- Jeg har alltid irritert meg over den klassiske teklemmen, den er vanskelig å bruke av flere grunner. Den kan ikke brukes til å grave opp teen. Teen setter seg fast mellom halvdelene, noe som betyr at du får teblader i teen og aldri vet hva du skal gjøre med den når du har brukt den i koppen. Jeg tenkte derfor at den beste måten å grave opp te på må være med en øse. Så jeg lagde en bøtte, og for at ikke all teen skulle renne ut, måtte bøtten ha et lokk. Jeg lagde et skyvelokk fordi det ikke krever noen skjøter eller skruer og kan bygges direkte inn i bøtten. Lokket er perforert med 0,4 mm store hull, som jeg har laget ved å etse i stedet for å stanse. De små hullene er nødvendige for å hindre at de fineste teene, som for eksempel Rooibos, lekker ut.


Tesil Drosselmeyer
- Resultatet er et svært brukervennlig produkt som kan plasseres direkte på bordet etter bruk, siden det ikke er noen hull i bunnen der tevannet kan lekke ut. Jeg er veldig fornøyd med resultatet, den fungerer akkurat slik jeg hadde forestilt meg!


Vinflaske ga idé til den perfekte lysestaken


- Oscar og jeg har alltid sagt at man ikke skal gå ned i lysestakemosen. Det mener jeg fortsatt, men jeg kunne ikke dy meg da jeg så hvor enkelt det ville være å lage en tilnærmet vedlikeholdsfri lysestake som også brenner ned hele lyset. Ikke noe søl, ikke noe avfall. Jeg fikk ideen da jeg var på landet og i mangel av noe annet brukte en vinflaske som lysestake. Jeg satt og så på den akkurat da lyset var i ferd med å brenne ut. Jeg så at hele lyset brant ned i flasken, og bare en liten bit av veken falt ned. Jeg ble overrasket over at jeg aldri hadde sett en lysestake som fungerte slik.

Lysestake Drosselmeyer Orb

- Orb, som lysestaken min heter, er en forbedring av det jeg så skjedde med lyset når det brant i vinflasken. Hullet er konisk for å passe til alle lys, og kantene på hullet er bølgete, dels for å slippe inn luft og dels for at lyset ikke skal ha en vegg å feste seg til. Lysestaken er også delbar av to grunner: Den kan brukes til telys, og den skal være enkel å rengjøre. Det er et veldig vakkert skjær når lyset reflekteres på innsiden av bollen. Kulen er laget av støpejern og er oljet, men oljen er ikke brent, noe som gjør den følsom for vann. Hvis du liker rust, er det bare å fukte den litt, så kommer det snart frem en vakker, dyp rød farge.

-Mottoet mitt er at hvis jeg ikke kan lage noe som er bedre enn det som allerede finnes, så gjør jeg det ikke i det hele tatt", sier Erik. Vi trenger ikke flere produkter, vi trenger færre, men bedre produkter!


Flere innovasjoner fra Drosselmeyer:

Isbrett Nicetray
Isformene kan stables, har høye kanter for å unngå at vannet renner over, og isbitene er enkle å ta ut av formen.

Isbrett til store isbiter, 3-pakning

Drosselmeyer Skalldyrtang
Drosselmeyers skalldyrknuser har et smart, patentert spakprinsipp som enkelt knuser bein og klør i de fleste størrelser.

Skalldyrtang DrosselmeyerEriks personlige favoritter hos SmartaSaker:

Vannlöparen

- Siden jeg aldri har forstått hvor mye vann en plante trenger, vanner jeg alltid for mye eller for lite. Vannmaskinen gjør jobben for deg og sørger for at plantene får akkurat passe mengde vann.

Yoghurtholder
- Yoghurtholderen er fantastisk enkel og genial.

Vindustørkerblad av silikon
- Viskerbladene i silikon er min favoritt. Jeg hater at man må bytte hele viskermekanismen bare fordi gummien har tørket.
Nevnte produkter

Se flere innlegg

Klara Alwert Lövberg
Klara Alwert Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Logg inn
Velg land