Jan Åkerlind - månadens innovatör


Innovatør: Jan Åkerlind

Innovasjon: OCR-Leseren,Yoghurtholderen, Sigarettskjuleren og mye mer!


Er det ikke irriterende å ikke få den siste biten ut av yoghurtbeholderen? Ofte har vi ikke tålmodighet til å vente på at yoghurten skal renne ut i skålen, noe som resulterer i at vi kaster unødvendig mye yoghurt. Jan Åkerlind er innovatøren som med mange års erfaring i å utvikle nye produkter tok tak i problemet.Lang erfaring med produktutvikling og innovasjon


Jan Åkerlind bor på Gärdet i Stockholm og har alltid vært opptatt av å utvikle produkter som forenkler og forbedrer. I tillegg til sitt arbeid som eiendomskonsulent har han i årenes løp utviklet et 30-talls patenter på vidt forskjellige områder. For eksempel bestikksortereren, som automatisk sorterer alle typer bestikk. Sortereren er tilgjengelig i rundt 60 land, hovedsakelig på flyplasser, hoteller og skoler der det er et stort behov for å sortere oppvasken. Et mye mindre produkt som løser et vanlig hverdagsproblem, er OCR-leseren, et smart forstørrelsesglass som gjør det enklere å lese lange tallkombinasjoner på regninger som skal betales.


Yoghurtholder
Yoghurtholderen utnytter alt og reduserer matsvinnet.

Enkel og genial løsning


Løsningen for å redusere yoghurtsvinnet var en holder som gjør at pakken kan stå opp ned i kjøleskapet. Enkelt og genialt!

- Utfordringen var å finne en løsning som passet til flere typer emballasje, sier Jan. Holderen måtte også ha en god størrelse slik at den passet i rommet på kjøleskapsdøren. Etter å ha tenkt ut og testet en rekke enkle prototyper utkrystalliserte det seg en løsning som fungerte.

Da prototypen var klar, var det på tide å finne en produsent, og valget falt på en plastprodusent i Småland som utviklet et verktøy for å starte produksjonen. Etter å ha testet markedet med et lite opplag - som raskt ble utsolgt! - kunne produksjonen starte.

- Å utnytte alt i emballasjen bidrar ikke bare til å redusere unødvendig matsvinn, men sparer også penger over tid, sier Jan.

 


Sigarettskjuler
Færre sigarettsneiper på bakken med den smarte sigaretthengeren.


Bærbart askebeger for å redusere forsøpling 


En annen innovasjon fra Jan Åkerlind er Cig Buster - et bærbart askebeger med lighter som reduserer forsøplingen av sigarettsneiper. I den smarte, lukkede og luktfrie beholderen legger du sigarettsneipen, og den slukkes automatisk. Med Cig Buster i lommen eller vesken er det ikke lenger noen unnskyldning for å kaste sigarettsneiper på bakken.


"Du må våge å tro på ideen din"

Jans siste innovasjon løser problemet med å rydde opp legobiter som ligger spredt på gulvet. "Legoscraperen" skraper først bitene sammen til en haug og snur deretter skraperen (som da blir til en spade) og plasserer bitene der de skal være. Et annet spennende og stort prosjekt som snart skal lanseres, er en ny type oppvarmet gulv. Det nye varmegulvet vil bli mye enklere og billigere å legge. Prosjektet har flere ulike aktører involvert, og forventningene er store.

- For å lykkes som innovatør må man tørre å tro på ideen sin og satse, sier Jan. Noen ganger lykkes man, andre ganger ikke.

Jan Åkerlinds favoritter på SmartaSaker:
Hövding sykkelhjelm
Hövding - Airbag for syklister. Svensk innovasjon!


Bilsetelomme

Lomme i bilsetet - smart oppbevaring av småting i bilen.


Zacky, Lastesekk for bilen
Zacky - praktisk lasteveske til bilen. Svensk innovasjon!

Nevnte produkter

Se flere innlegg

Klara Alwert Lövberg
Klara Alwert Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Logg inn
Velg land