Åke Asplund

Innovatør: Åke Asplund
Innovasjon: Den smarte hengeren, Välhängd


Åke Asplund har lenge grublet over problemet med å henge ting på samme krok. Det første som henges opp, er det siste som tas ned. Men en morgen fikk han et genialt innfall, og med sin smarte knagg har han klart å gjøre konseptet om til "First in - First out".

Har alltid vært interessert i å finne opp

Åke bor i en liten bygd utenfor Skellefteå sammen med kona, der han kjører gravemaskin på hjul om sommeren og skogsmaskiner der det trengs om vinteren. Helt siden barndommen, da oppfinneren Jocke (fra Donald Duck) var det åpenbare forbildet, har ting blitt tatt fra hverandre, men ikke alltid satt sammen igjen, til foreldrenes store fortvilelse. Nysgjerrigheten på hvordan ting fungerer har alltid drevet Åke fremover, og han har puslet med mange oppfinnelser opp gjennom årene. Anti-puff-plater, Hay-inhearn, Ante-støtten, Rullator-grillen og tjæresystemet er bare noen få eksempler på geniale oppfinnelser.

Rullatorgrillen

Rullatorgrillen er laget av to gamle rullatorer og en vaskemaskin. - Den kan brukes til både grilling og woking og er perfekt når man kommer opp i årene og blir litt "stillesittende", som mamma pleide å si. Men jeg er ikke sikker på om Weber er interessert i å ta den inn i sortimentet sitt.

Ikke kjent for å gi opp 


- "Dette er umulig, men det kommer til å fungere!" er et uttrykk som passer godt på meg, sier Åke. "Det var det jeg tenkte da jeg lovet å lage en innretning som kunne slippe varm tjære direkte ned i små duftkrus uten søl og kluss. Det viste seg å være mye vanskeligere enn jeg trodde. Jeg hadde også bestemt meg for at alt skulle smis på gammeldags vis med hammer og ambolt, ingen rundkjøring eller sveising.Tjæreinnretningen

Men ikke alle ideer har vært like gode, sier Åke, og forteller om en gang en klok venn sto og så på en av hans mindre vellykkede oppfinnelser (høyriven) og kommenterte: "Ja, man må kysse mange frosker før man får en prins".

Problemet med først inn - sist ut 


- I mange år grublet jeg over problemet som vi har hatt siden Hedenhö's tid. Grener, spiker, kroker - alle har det til felles at hvis man henger flere ting på samme sted, må man fjerne alt for å få tak i det som ble hengt opp først. Jeg har imidlertid alltid følt at det finnes en løsning på problemet, og en morgen var løsningen der! Jeg lagde en prototype, og den fungerte veldig bra. Jeg har bare gjort noen små justeringer, men ellers ser den akkurat ut som den gjorde da jeg fikk ideen den morgenen.

Åke forteller at den store utfordringen dels var å komme opp med en løsning, men også å finne en god produsent som kombinerer høyeste kvalitet med en fornuftig pris er ikke det enkleste."Markedsføring og det å nå ut med produktet er også en stor utfordring. Men med seieren i Ullareds "Jakten på bestselgeren"-program fikk produktet et stort løft, og den smarte hengeren min har nå også begynt å bli solgt i USA.

Smart Henger


Den smarte opphengeren


Kroken, som har fått det underfundige navnet Välhängd, gjør hverdagen enklere og utfyller de krokene som finnes på markedet i dag: "Da jeg fikk høre at produktet mitt er genialt i sin enkelhet, begynte jeg å innse at jeg nok ikke kysset denne frosken for ingenting. Jeg tror den er i ferd med å bli en prins.Noe favoritter hos SmartaSaker


Fluesmekker Bugmaiden

"Flueavviseren Bugmaiden løser et stort problem, for det er ikke særlig morsomt å drepe en feit flue på konas nydukne vindu. Jeg har kjøpt en haug, og så snart fluene tiner, blir de satt på harde prøver."

ZlideOn - glider til glidelåsen

"ZlideOn-glidelåshåndteringen er veldig smart! Utrolig at det tok så lang tid før noen fant på dette. Det er lenge siden glidelåsen ble oppfunnet, så mange favorittjakker og lignende har blitt kastet helt unødvendig."


Nevnte produkter

Se flere innlegg

Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Jennie Josefsson
Jennie Josefsson
Logg inn
Velg land