Andreas Westberg - månadens innovatör

Innovatør: Andreas Westberg
Innovasjon: Brannslukningsapparaten Firemill


Allerede som barn elsket Andreas Westberg å løse problemer. Han plukket fra hverandre alt som sluttet å fungere, og klarte ofte å få det i gang igjen. I dag jobber Andreas som ryggkirurg ved Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. En jobb som i stor grad handler om å analysere problemer og foreslå løsninger

- Et yrke som passer meg perfekt, sier Andreas. Ved siden av jobben har Andreas viet seg til tømrerfaget og har rukket å bygge to hus til seg selv og familien.

 

Viktigheten av å begynne å slukke raskt


Det var da Andreas avtjente verneplikten som brannmann på Arlanda at han lærte hvor viktig det er å starte slukningsarbeidet på et tidlig stadium.

- På Arlanda hadde vi 90 sekunder på oss til å starte slukningsarbeidet hvor som helst på flyplassen, når som helst på døgnet, sier Andreas. Vi reiste i en liten, rask bil og begynte å slukke brannen mens vi ventet på de store brannbilene. Det samme gjelder selvfølgelig i et hjem. Ofte har du mellom 30 sekunder og ett minutt på deg før det er overopphetet og fullt av røyk, og katastrofen er et faktum.

Da Andreas senere flyttet med familien til en villa, begynte han å lete etter en liten, stilig kullsyreslukker. Han elsker å lage mat og ville ha et brannslukningsapparat lett tilgjengelig på kjøkkenet. Men han fant ikke noe på det svenske markedet.

- Grunnen til at jeg ville ha et kullsyreslukningsapparat er at det ikke blir skittent. Til slutt tok Andreas affære, og på forsommeren 2016 bygget han og sønnen Adam om en Sodastream-maskin til en kullsyreslukker. De ble positivt overrasket over hvor godt det fungerte!

 

Utvikling og produksjon i Sverige


Etter litt betenkningstid innså Andreas at han ville gjøre noe med ideen sin. Derfor slo han seg sammen med broren Martin Westberg, en internasjonal gründer i hotellbransjen. De startet selskapet Inventi Vidi, delvis finansiert av brødrenes mor Eva Westberg, og begynte en spennende reise.

- Vi startet med å teste ideen vår på brannmennene på Ågesta brannskole og fikk positive tilbakemeldinger, sier Andreas.

De bestemte seg tidlig for å ansette kompetente partnere, og det har de gjort hele veien. Dyktige industridesignere, ingeniører, patentingeniører og dyktige svenske industribedrifter til produksjonen.

- Vi valgte å både utvikle og produsere Firemill i Sverige, sier Andreas. Dels for å investere i Sverige, men også fordi det føles tryggere å jobbe med folk som snakker samme språk og som vi enkelt kan besøke.


Brandsläckaren Firemill
Det er enkelt å øve seg på å bruke Firemill. Skulle det begynne å brenne, er det en stor fordel at alle i familien allerede har prøvd den.


Et brannslukningsapparat du kan øve med!


I januar 2018 ble Firemill introdusert på Formex-messen. Et brannslukningsapparat som drives av samme type karbondioksidpatron som brukes til å lage kullsyreholdig vann. Gassen senker temperaturen på flammene og driver bort oksygenet slik at brannen blir kvalt.

- Ved hjelp av markedsføringsbyrået vårt hadde vi klart å bygge messens mest attraktive stand, der vi også hadde en levende brann som alle kunne prøve å slukke", sier Andreas. Det var en utrolig opplevelse å se alle som først nølte, men når de først hadde slukket brannen, lyste de opp og syntes det var et så smart produkt.

Den store fordelen med Firemill er nettopp muligheten til å øve uten at det blir skittent og uten at det koster mer enn 40-70 SEK å bytte ut karbondioksidslangen. Skulle det begynne å brenne, er det en stor fordel at alle i familien allerede har øvd på å bruke brannslukningsapparatet. Selve brannslukningsapparatet er gjenbrukbart og har en tilnærmet ubegrenset levetid.

- Vi har allerede brukt det hjemme hos oss, sier Andreas. Døtrene mine slukket en gryteklut som de hadde lagt på komfyren og som brant med høye flammer. Da jeg kom ned fra andre etasje, luktet det bare svakt av røyk på kjøkkenet, og de hadde tatt grytekluten ut i snøen. Vi kunne fortsette å lage mat som om ingenting hadde skjedd!

 

Neste modell under produksjon


- Det har vært en veldig spennende og lærerik reise, sier Andreas. Broren min, Martin, har gjort en kjempejobb med å holde alt sammen.

Tanken for fremtiden er å utvikle tilbehør til Firemill, for eksempel et veggfeste. Andreas og Martin er også i gang med å utvikle verktøy til neste modell av Firemill - "Firemill smart" - som de planlegger å lansere på senhøsten. De sikter også mot en internasjonal lansering.Andreas favoritter på SmartaSaker:Keramisk selvvanning

Keramisk selvvanner "Dette er akkurat den typen produkt som jeg lenge har tenkt på hvordan jeg skulle designe. Jeg har tidligere prøvd flere som ikke har fungert særlig bra. Nå har noen endelig løst problemet på en måte som jeg synes ser ut til å fungere bra!"Motor till skottkärran
Motor for trillebåren "Det er et genialt produkt for oss som har et hus på en øy med en bratt bakke der ingen biler kommer gjennom. Der har vi båret så mye som mulig. Nå hører bæring fortiden til!"Krydderstativ
Qrylla Krydderstativ "Jeg elsker å lage mat og har også laget forskjellige løsninger for krydderkrukkene mine, men ingen som jeg har vært helt fornøyd med, så jeg gleder meg til å installere krydderstativet i det nye kjøkkenet mitt som jeg bruker ferien på å bygge."
Nevnte produkter

Se flere innlegg

Klara Alwert Lövberg
Klara Alwert Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Logg inn
Velg land