Berit Staffas og Lars-Erik Staffas, Sneglebaren

Innovatører: Berit Staffas og Lars-Erik Staffas

Innovasjon: Sneglebaren

I løpet av 70-tallet kjøpte Lars-Erik og Berit Staffas en villa med stor hage i Mölnlycke. Her begynte de å dyrke salat og plante blomster, men fikk fort problemer med ubudne hagegjester. Der og da ble ideen om innovasjonen Sneglebaren født, en miljøsmart metode for å bekjempe mordersnegler.

Lars-Erik ble født i 1932 i Dalarna og flyttet til Gøteborg og utdannet seg til telegrafist. Deretter begynte han å jobbe på et handelsskip som tilhørte Broströmsrederiet Amerikalinjen. Berit ble født i 1934 i Gøteborg og ble utdannet med handelsorientering, og jobbet deretter som sekretær på den daværende «Orient Linjen», som også var et Broströmsrederi. Lars-Erik og Berit møttes på en firmafest i 1956. De giftet seg i 1959 og har tre sønner sammen.

 I 1974 kjøpte ekteparet en villa med stor hage i Mölnlycke. Arbeidet i den nye hagen og i sommerhuset i Bohuslän var starten på ideen til innovasjonen Sneglebaren.

«Sommeren 2006 var utrolig varm og tørr. I brønnhuset ved fritidsboligen vår samlet mordersneglene seg fordi det var mørkt og fuktig der, sier Berit.»

Paret forteller at de fikk tips fra en nabo om et sneglemiddel som skulle hjelpe. Det ble lagt i en boks inne i huset og neste morgen var sneglene borte.

«Vi ville umiddelbart prøve dette på hagekomposten vår, som var full av mordersnegler, sier Lars-Erik.»

Sneglebaren
Husholdningens tomme bokser ble prototyper

«Noen bokser var for store og stygge i hagen, andre var for tynne til å tåle en stein. Vi la en stein på lokket på boksen, slik at skjærene ikke skulle spise sneglemiddelet, sier Berit.»

Til slutt fant Lars-Erik og Berit ut hvordan boksen skulle se ut.

«Vi plasserte vår beste prototype i komposten og fylte den med sneglemiddel. Vi innså fort at antallet snegler gikk betydelig ned, sier Berit.»

Berit sådde og plantet forskjellige planter og la merke til at salaten fikk stå i fred og blomstene som sneglene elsket fikk vokse uforstyrret.

«Jeg fjernet 300 snegler fra tomten hver kveld. Med Sneglebaren unngår jeg det og sneglene lar hagen vår være i fred, sier Lars-Erik.»

Nå våget paret å tro på innovasjonen deres.

«Sneglebaren er helt unik, da denne metoden gjør at du slipper å tømme boksene eller ta på sneglene. Sneglene kryper inn og spiser middelet, for så å krype ut og bli utslettet. Plasserer man boksene strategisk langs tomtegrensen, forhindrer man sneglene i å komme inn i hagen, sier Lars-Erik.»

Du kan bruke et hvilket som helst sneglemiddel i Sneglebaren. Med Sneglebaren trenger du ikke bruke så mye sneglemiddel og en pakke varer lenge.

Sneglebaren

Sneglebaren blir en forretningsidé

Våren og sommeren 2007 var en skikkelig snegleperiode. Da bestemte Berit og Lars-Erik at innovasjonen, som nå har fått navnet Sneglebaren, kunne bli en forretningsidé.


«Etter hvert fant vi en produsent som hjalp oss med å kjøpe egnet plast og som kunne produsere Sneglebaren. Vi fant også et firma i Karlstad som foreslo hvordan boksen skulle se ut og som hjalp oss med EAN-koden, sier Berit.»

Annonser via sosiale medier og besøk på hagemesser

«Med digitale annonser ble det krav om ny kunnskap hos oss. Jeg måtte ta meg av databehandlingen og Lars-Erik måtte jobbe med produksjon og pakking, sier Berit.»

Paret har markedsført seg i sosiale medier og via ulike papiraviser, men har også deltatt på flere hagemesser i storbyene Stockholm, Malmø og Gøteborg.

«Å kunne snakke om Sneglebaren med kunder og svare på spørsmål og overbevise dem om fordelene var utrolig stimulerende. Dessverre gjør alder at vi ikke orker det lenger. Det er veldig hardt arbeid å stå på stand en hel dag, sier Lars-Erik.»

Sneglebaren - et kjært familiemedlem

Paret mener at Sneglebaren har blitt et kjært familiemedlem.

«Nå er jeg snart 88 år og Lars-Erik blir 90 i sommer. Vår eldste sønn Jan har overtatt virksomheten. Det føles godt når han kan utvikle den og har i tillegg interesse for hagearbeid, sier Berit.»

Les mer om Sneglebaren >>


Nevnte produkter

Sale 15%
Berit & Lars-Erik Staffas Berit & Lars-Erik Staffas
Sneglebaren 5-pakning Sneglebaren 5-pakning
Miljøsmart bekjempelse av mordersnegler
kr 165.75
kr 195
Kjøp
Info

Se flere innlegg

Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Jennie Josefsson
Jennie Josefsson
Logg inn
Velg land