Månadens innovatör Carolina Sundberg


Innovatør: Carolina Sundberg
Innovasjon:
Frozzypack – Matboks med kjøleokk

 
Carolina Sundberg er 53 år, gift og har to barn. Hun bor med familien i Vendelsö og jobbet som butikksjef i Lindex i 25 år før hun startet Frozzypack, som hun nå driver sammen med mannen sin. Carolina er også kunstner og har atelier i nærheten av Österhaninge kirke.

Det hele startet en kald januarmorgen da Carolinas datter skulle ha med matpakke til skolen. De skulle gå på skøyter senere på dagen og hadde med seg matpakke. Carolina pleide å pakke matpakken i en liten kjøleboks med kjølepute og legge den i ryggsekken. Men denne morgenen nektet datteren å ta med kjølebagen. Hun syntes det ble altfor tungt med mat, drikke, skøyter og hjelm i tillegg til en liten kjølebag med kjølepute

- Jeg prøvde å sende bare en kjølepute, men det ville hun heller ikke gå med på, sier Carolina. Jeg ville ikke at maten skulle ligge i sekken min fem timer før den skulle spises uten å være nedkjølt. I ren frustrasjon tenkte jeg: Hvorfor finnes det ikke en matboks med kjøling i, så jeg slipper å bære med meg en masse ekstra ting?.


Vellykket samarbeid 


Carolina visste nøyaktig hvordan matboksen skulle se ut, men kunne ikke tegne på en datamaskin. En stor utfordring var derfor å finne de rette personene å samarbeide med. Carolina tok først kontakt med Nyföretagarcentrum, som hadde en annonse i avisen. De henviste henne til ALMI Innovation Stockholm. Der knyttet hun ulike kontakter, og etter mange om og men fant hun Stig Borgefjord, en verktøymaker

- Stig hadde kunnskapen om hvordan man produserer plastprodukter, han var også verktøymaker og hadde designet mange støpeverktøy i sitt yrkesliv, sier Carolina. Med en engels tålmodighet endret han millimeter for millimeter og laget prototypen. Å finne en slik person som også er villig til å jobbe under forutsetning av å få betalt i etterkant, er som å vinne i lotto.

Fra idé til ferdig produkt tok det tre år. Men fra Carolina bestemte seg for å satse, tok det 11 måneder.
- Hvis jeg ikke hadde tatt kontakt med Stig, vet jeg ikke om det hadde vært klart ennå, sier Carolina.

 
Matboks med kjølelokk
Carolina har samarbeidet med produsenten i Eskilstuna for å utvikle en egenutviklet plast som oppfyller de strengt regulerte REACH-direktivene om mat i kontakt med plast.

Kunsten å lytte til de riktige rådene 


Underveis har Carolina fått mange positive tilbakemeldinger på ideen sin. Men på et kurs hos Stockholms Innovatörskrets var holdningen skeptisk.

- Der jeg trodde jeg skulle få støtte, ble jeg i stedet møtt av flere menn som mente at dette ikke var noe å satse på, sier Carolina. En mann som holdt kurset, sa til meg: "Du fikk lov til å være med på kurset fordi du er kvinne, men det produktet lukter ikke gull". Jeg har vært innovasjonsrådgiver i 10 år, så jeg vet hva jeg snakker om". På det tidspunktet hadde jeg nettopp bestilt støpeverktøy for en halv million kroner... Heldigvis hørte jeg ikke på kommentarene hans og turte å fortsette prosessen.

Et godt råd fikk Carolina imidlertid da Frozzypack skulle vises frem på Formex for første gang.

- Jeg hadde bare produsert svarte esker med hvite lokk, noe jeg synes er fint og stilig, forteller Carolina. Men da vi skulle sette opp standen, sa Birgitta Folcker-Sundell, som jeg skulle stille ut sammen med, at "du må ha farger!". Så jeg skyndte meg hjem, kjøpte billakk og sprayet noen 3D-printede prototyper

- Jøss, jeg jobbet hardt, fortsetter Carolina. Men dagen etter, da messen åpnet, sto det tre skinnende esker i sterke farger i hyllene. Jeg fikk bestillinger med en gang, og alle kundene ville ha de fargerike. Så takk til Birgitta for dette kloke rådet!


Utfordrende produksjon i Eskilstuna 


Carolina ville absolutt produsere i Sverige, både for å skape arbeidsplasser og for å ha god kontroll over produksjonen

- Alle sa at det ikke var mulig - bortsett fra Stig. Han sa bare rolig at hvis du vil produsere i Sverige, så skal du gjøre det, sier Carolina. Han planla å ta meg med til tre plastfabrikker, men jeg følte allerede på det første stedet at det ville være bra å produsere her.

Det er viktig for Carolina at det er et kvalitetsprodukt som hun kan stå inne for og vet hva det inneholder. Matboksen er derfor laget av 100 % jomfruelig plast og oppfyller de strengt regulerte REACH-direktivene om mat i kontakt med plast.

- Alle plastprodukter som kommer i kontakt med mat, må testes for "migrasjon", dvs. om stoffer migrerer fra plast til mat", sier Carolina. Testene er svært dyre, og det er en av grunnene til at mange dropper dem. De kostet oss rundt 60 000 svenske kroner. Takket være testene kunne vi sammen med plastprodusenten utvikle vår egen plast som er helt trygg.

En annen stor utfordring var produksjonen av eskene, der produksjonen foregår i flere ulike trinn. Først sprøytestøpes lokket i to ulike deler. Deretter monteres kjølegelen i lokket. Neste trinn er å støpe lokket sammen, noe som gjøres i en annen form. Boksene produseres i en tredje form. Ettersom det kan oppstå spenninger i plasten når esken varmes opp i mikrobølgeovn eller oppvaskmaskin, ble det gjennomført mange varmetester før produksjonen kunne starte

- Jeg ville ha en høyglansfinish med en gang, noe som er fint, men vanskeligere å håndtere i produksjonen. Men jeg synes designet er viktig, en matboks kan ikke bare være praktisk, den må se bra ut også.


 

To nye produkter på trappene


Carolina har malt siden hun var liten. Hun begynte med akvareller da hun var 14 år, men i årenes løp har hun også malt porselen og arbeidet med keramikk. I dag maler hun abstrakt på store lerreter med akrylfarger, og med utgangspunkt i kunsten sin har Carolina utviklet to nye produkter! De skal stilles ut på Formex i januar 2019.

- I fremtiden vil jeg gjerne lage en annerledes kunstutstilling med installasjoner der man opplever kunsten med flere sanser og dermed får en dypere kunstopplevelse, avslutter Carolina. Så hvis noen har en "utstillingshall" eller kjenner noen som har det - ikke nøl med å ta kontakt!

 

Läs mer om Frozzypack >>

 

Carolinas favoritter på SmartaSaker:

 Kudde till bilbältet

Pute til bilbelte. "Jeg skulle ønske dette produktet hadde vært tilgjengelig da barna mine var små. Supersmart og praktisk."

Spiralizer grønnsakkvern

Grønnsaksvender. "Jeg elsker Znoodles og vender mange grønnsaker!"

 

 Pluring oppvaskklutholder

Pluring oppvaskklutholder. "Praktisk, enkel og genial."


Nevnte produkter

Se flere innlegg

Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Jennie Josefsson
Jennie Josefsson
Logg inn
Velg land