Månadens innovatör - Chafic Aschberg Dallé


Innovatør: Chafic Aschberg Dallé
Innovasjoner: Overfallslarmen Safe by gaiaChafic Aschberg Dallé er en gründer fra Stockholm som jobber med ulike prosjekter. Det er ingen tilfeldighet at han har utviklet sikkerhetsprodukter

- Jeg har tidligere trent kampsport på elitenivå, forteller Chafic. Da var det stor etterspørsel etter selvforsvarskurs, og jeg ble overrasket over hvor mange usikre mennesker det var. Da jeg gikk dypere inn i temaet, innså jeg raskt at én av fire kvinner er utrygge på kveldstid, og at de også velger andre veier hjem på grunn av dette. Etter en rask opptelling innså jeg at det var etterspørsel her.

Selv om utrygghet er et større samfunnsproblem, ønsket Chafic å bidra med noe fra sin side. For ham handlet det om å skape den ekstra tryggheten som ville oppmuntre kvinner (som ofte er de som gjør det) til å gå ut og løpe eller gå om kvelden.

 


Alarm med trippelfunksjon og alarm med armbånd


Chafics første produkt var en overfallsalarm med en unik kombinasjon av alarm, ID-farge og et øyeirriterende middel. En kombinert overfallsalarm og forsvarsspray i ett og samme produkt.

- Det tok to år med utviklingsarbeid sammen med designere, ingeniører, kjemikere og flere reiser rundt i Sverige og Kina før jeg endelig kunne holde en ferdig prototyp i hånden", sier Chafic. "Den verken så ut eller fungerte slik jeg først hadde forestilt meg. Den var både flottere og bedre!

I 2015 var det tid for neste produkt - en alarm som kunne festes til håndleddet. Chafic og teamet hans hadde fått mange forespørsler om å utvikle et enkelt og praktisk produkt som alltid var tilgjengelig. Risikoen med produktene på markedet er at de havner i bunnen av håndvesken.

- Siden vi allerede hadde utviklet den elektroniske alarmen i tidligere produkter, hadde vi allerede gjort en del av arbeidet, sier Chafic. En annen fordel var at jeg tidlig hadde beregnet markedsprisen. Det var jeg helt bestemt på. Det betydde at mange gode ideer om andre ekstra smarte funksjoner som dukket opp underveis, ble forkastet fordi de ville ha økt markedsprisen.

Det Chafic syntes var vanskeligere i prosjektet, var å overvåke og kvalitetssikre produksjonen.

- Selv om jeg hadde etablert kontakter i produksjonen, er det først når produktet begynner å bli solgt på markedet at de beste og viktigste tilbakemeldingene kommer, sier Chafic. "Ut fra det må man justere og forbedre seg for fremtidige produksjoner. Det er en tidkrevende prosess som ofte krever ny innsats innen design, konstruksjon og produksjon.

Armbånd med overfallsalarm 
Oppdraget til designbyrået var klart og tydelig. De skulle utvikle et silikonarmbånd som skulle inneholde alarmen. Det skulle se bra ut, være enkelt å aktivere og være så kompakt som mulig.


"Del og involver alle parter så tidlig som mulig" 


Å realisere en idé kan være en prosess der det ikke er lett for en innovatør å dele ideen sin med andre. Chafic valgte å være helt åpen og rådførte seg med folk han både stolte på og som var gode på det han ønsket råd om. Deretter presenterte han ideen for designbyrået med en veldig klar brief.

- De skulle komme med et forslag til et silikonarmbånd som skulle inneholde alarmen", sier Chafic. Det skulle være attraktivt, enkelt å aktivere og så kompakt som mulig. Enkelt, men veldig tydelig. Bare et halvt år etter at vi fikk ideen, startet vi produksjonen av armbåndet.

Ifølge Chafic er produksjon en vanskelig prosess som tar tid og koster mye før man faktisk kan sette i gang med produksjonen. Man må ha erfaring eller være tålmodig.

- Mange tenker på produksjon og produksjon ganske sent i prosjektet, sier Chafic. "Jeg tror dette er en stor feil som mange gjør. Det er viktig å involvere alle parter samtidig og så tidlig som mulig. Som oftest kan produksjonsmedarbeiderne bidra med svært viktig kunnskap til designarbeidet. Lykkes man med det, kan man også spare mye penger.


Flere innovasjoner på trappene


Chafic har flere nye prosjekter på gang. Høsten 2019 lanseres et smart og enkelt synlighetskonsept for joggere og fotgjengere. Parallelt jobber han også med å kommersialisere et patentert prosjekt innen hjemmetrening.

- Det er en kompakt treningsmaskin som lar brukeren trene hele kroppen med en motstand på opptil 120 % av kroppsvekten, sier Chafic. Helt uten vekter!Les mer om Overfallslarm med armband >>Chafics favoritter på SmartaSaker:


Firemill Brandsläckare
Brannslukningsapparat med karbondioksidpatron "Jeg liker ideen om å gjøre et minibrannslukningsapparat tilgjengelig."


Ergonomisk brödkniv

Ergonomisk brødkniv "Smart og ergonomisk måte å utvikle et eksisterende produkt på."


Karabinkrok med kodelås

Karabinkrok med kodelås "Jeg elsker karabinkroker. Perfekt med lås."


Nevnte produkter

Se flere innlegg

Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Jennie Josefsson
Jennie Josefsson
Logg inn
Velg land