Månadens innovatör Erik TutzauerInnovatør: Erik Tutzauer
Innovasjon: Synlig strøm - The Power Aware Cord og The Mini Pac


Erik Tutzauer er opprinnelig fra Norge, men har bodd lenge i Stockholm. Han lagde kortslutning i hele huset da han var sju år og bygde en liten robot da han var tolv. Han er utdannet sivilingeniør og har jobbet i flere store selskaper. Da muligheten med The Pac dukket opp, jobbet Erik i ledergruppen i et selskap i forsikringsbransjen. Familie og venner var skeptiske til ideen om å gi opp all sikkerhet og investere i noe helt uprøvd, men Erik tok sjansen. I dag finnes det både strømskinner og USB-ladere med synlig strøm på markedet. To helt unike produkter som hjelper oss å spare strøm!Fra forskningsprosjekt til forbrukerprodukt 


Pacs historie startet rundt 2009 da et forskerteam ved regjeringens Interactive Institute ble bedt om å finne en måte å synliggjøre elektrisitet på. Mange ideer ble testet ut. Kanskje de skulle lage en ledning som er tykkere hvis det er mye strøm i ledningen, og smalere hvis det er lite? Til slutt innså man at lys kunne være nyttig. Noen prototyper ble utviklet i et laboratorium i Eskilstuna i Sverige under ledelse av oppfinneren Anton Gustafsson.

Da Erik Tutzauer hørte om forskningsprosjektet i slutten av 2012, innså han at alle burde ha synlig strøm hjemme og på jobben. Det får alle, også små barn, til å forstå elektrisitet bedre. Og alle vil hjelpe til med å slå av det de ikke trenger lenger. Erik møtte oppfinneren Anton Gustafsson, og de ble enige om at han kunne ta oppfinnelsen videre til en innovasjon og til et ferdig produkt som alle kan benytte seg av.

- Å ta en idé og en prototyp til et ferdig produkt tar tid, sier Erik. Det første man må gjøre, er å bestemme seg for når man er fornøyd. Hva er godt nok? Ellers risikerer man å fortsette å utvikle i det uendelige og aldri bli ferdig. For alt kan faktisk bli litt bedre.

- Ved å møte bedrifter, husholdninger, elselskaper og folk på Energimyndigheten fikk vi et tydelig mål, fortsetter Erik. Anton var også til stor hjelp her. Oppfinnelsen var hans idé, og vi brukte mange timer på å utvikle den. Vi jobbet også mange sene kvelder med hvordan selve lyset skulle oppføre seg. Jeg måtte blant annet lære meg programmeringsspråket C++. Det er vanskelig, men alt er mulig hvis man vil.


The Pac grenuttag 

- "Synlig strøm er ikke bare veldig kult - det er også en stor fordel," sier Erik. "Du kan spare 15 % energi ved å slå av etter deg.


Tint, frosset og sprayet med saltvannsløsningI 2014 var Pac-strømskinnen klar for testing. Alle produkter må være godkjent for å kunne selges. Dette gjelder spesielt for elektriske produkter. Det er snakk om elektrisitet, så vi kan ikke ta noen snarveier.

Et testinstitutt i Tyskland ble engasjert. De målte strålingen for å se om den forstyrrer mobiltelefoner og radioer. De brente en og målte gassene som ble produsert. Pac-en ble frosset og oppvarmet samtidig som den ble utsatt for mange ganger mer strøm enn den normalt mottar. Den ble sprayet med saltlake og utsatt for UV-lys i mange dager og sluppet ned fra stor høyde. Pluggen ble satt inn og trukket ut 10 000 ganger for å se hvor mye den ble slitt. Testene var ikke snille, men det var heller ikke meningen.

The Pac besto ikke testen den gangen. Men åtte måneder senere var alle godkjenninger på plass, og den aller første versjonen av The Pac kunne lanseres.

- Da den første versjonen av The Pac ble sendt til testing i Tyskland, hadde jeg en koblet til kaffetrakteren hjemme, sier Erik. Testene viste at vi måtte fortsette utviklingen i minst et halvt år til før vi kunne lansere The Pac. Da var jeg nær ved å gi opp. Alvorlige tanker om å ta en vanlig jobb igjen dukket opp. Men det har hele tiden vært noe som har holdt oss i gang. Det er som om noen eller noe gir en liten dytt som sier "fortsett, ikke gi opp - dette er for viktig til å gi slipp på. Denne gangen var det datteren Holly på fire år som sa i en litt sint tone: "Pappa, slå av kaffemaskinen! Det går fortsatt strøm til den!"

- Jeg innså at vi faktisk har patent på det eneste produktet som kan få en fireåring til å forstå elektrisitet. Det er rett og slett for godt til å la være - alle skal kunne se elektrisitet.


Time Magazine 
Underveis har det vært arrangert flere innovasjonskonkurranser, og The Pac-konseptet har nesten alltid nådd finalen. Mest fordi det gjør det så enkelt for alle å forstå elektrisitet litt bedre.


"En av de 50 beste oppfinnelsene i verden" 


- Synlig strøm er ikke bare veldig kult - det er en stor fordel, sier Erik. "Etter å ha forhørt oss med myndigheter og strømselskaper kom vi frem til at man kan spare 15 % energi ved å slå av etter seg. Det er noen hundrelapper i lavere strømregning hvert år. Det er ikke mye, men det virkelig store skjer når vi er mange. Hvis alle husholdninger i Tyskland slår av reservestrømmen, kan vi stenge flere kullkraftverk! Og hvert kullkraftverk slipper ut omtrent like mye karbondioksid som alle Sveriges biler til sammen. Snakk om å gjøre noe!

Underveis har det vært flere innovasjonskonkurranser. Pac-konseptet har nesten alltid gått videre til finalen. Mest fordi det gjør det så enkelt for alle å forstå elektrisitet litt bedre. Det fører også til bedre atferd. TIME Magazine kåret for eksempel The Pac til en av verdens 50 beste innovasjoner fordi den gjør oss til mer miljøvennlige mennesker.


Egen produsent i Kina og flere produkter på veiDen opprinnelige ideen var å produsere The Pac i Sverige, og Erik kom langt i samtalene med en fabrikk i Vällingby utenfor Stockholm og en annen i Vänersborg. Men da de hadde regnet på det, ble sluttproduktet dessverre altfor dyrt.

- Etter møter med Business Sweden ble det en tur til Changshu i Kina, sier Erik. Det er en ganske liten fabrikk med 64 ansatte som drives av en jente som er halvt kanadisk og halvt kinesisk. "Jeg driver virksomheten min med kjærlighet", sa hun da vi besøkte fabrikken. Og det vises virkelig når du møter de som jobber på fabrikken. De har samme arbeidstid som oss i Sverige, og samarbeidet mellom de ansatte er på topp. De er også opptatt av miljøet, noe som selvsagt er svært viktig for oss. Det er hele ideen med The Pac.

- Nå har vi lansert en ladekabel for mobiler og nettbrett og et strømuttak til bruk hjemme og på kontoret. Neste skritt er å lage en versjon av The Pac som fungerer i Storbritannia, USA og resten av verden. Deretter har vi tenkt å utvikle ladekabler for elbiler, slik at du enkelt kan se når bilen er fulladet. Hvis det er interesse for det, jobber vi også gjerne med f.eks. gaffeltrucker, golfbiler og andre ting som lades. Vi har patent på synlig strøm, så det er mye å gjøre!


Nevnte produkter

Se flere innlegg

Klara Alwert Lövberg
Klara Alwert Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Logg inn
Velg land