Månadens innovatör Göran Ewerlöf

Innovatør: Göran Ewerlöf
Innovasjon: Klemmen FixClip


Göran Ewerlöf er en uhelbredelig seiler som hver sesong mistet et antall håndklær og badetøy som revnet og fløy i vannet. Noen ganger fikk han tak i dem, andre ganger ikke. Denne frustrasjonen ga opphav til ideen om en klesklype som kunne låse badetøy og håndklær på en enkel og sikker måte.

- Den første ideen var å utvikle en klemme med kneleddlås, sier Göran. Klemmen skulle lages i ett stykke og ha hengsler i plast, som en påskekurv. Tanken var å holde de bevegelige delene av klemmen sammen med plasthengsler.

Göran, som vanligvis jobber med maskinkonstruksjoner, begynte å skissere en løsning og produserte en rekke fysiske 3D-utskrifter. Dette gikk raskt, han kunne ha modeller i hånden allerede dagen etter, noe som var til stor hjelp i produktutviklingen.

Parallelt med funksjonstestene pågikk arbeidet med å skape en stilren design og kutte ut overflødig materiale, forteller Göran. Frigjøringsvinklene for sprøytestøpeverktøyet, hengselfunksjonen og holdekapasiteten ble også optimalisert. Det var også viktig at klemmen skulle føles ergonomisk og enkel for brukeren.


Den første testserien var en fiasko


Endelig var det tid for neste trinn, nemlig å lage en prototyp til et sprøytestøpeverktøy i aluminium og teste ulike plastråvarer. Forventningene var naturlig nok svært høye da Göran mottok den første serien med prøver

- Men det ble litt av en fiasko, sier Göran. Kjevene klarte ikke å klemme hardt nok, og de mistet enda mer kraft etter at de hadde stått i spenning i noen timer. I tillegg gikk plasthengslene i stykker fordi plasten var for sprø. Den var nesten like dårlig som de eksisterende båtklemmene på markedet. 

Prosjektet ble lagt på is en stund. Men så en solrik sommerkveld kom Göran i prat med noen båteiere som hadde badetøy i tørketrommelen. Snart kom samtalen inn på klesklyper og hva de syntes om dem. Helt ubrukelige, var den enstemmige konklusjonen.

- Jeg har akkurat mistet det fine badehåndkleet mitt, og mannen min har lett etter det, men han får bare andres håndklær hele tiden, ikke mitt fine badehåndkle, sa en skuffet kvinne.

Møtet på bryggen ga ham ny energi, og for å drive prosjektet videre inngikk Göran et samarbeid med Pontus Göth - en erfaren designer og markedsfører.

Klemmen FixClip 


Løsning med to ulike plastmaterialer


Det finnes minst én løsning på alle problemer. For å oppnå en sterkere klemme ble løsningen å bruke to forskjellige plastmaterialer med unike egenskaper. Denne konstruksjonen gjør at klemmens kjeveseksjon tåler store permanente belastninger. Samtidig er klemmens hengsler så fleksible at de har en nesten uendelig levetid uten å gå i stykker.

- Vi fikk hjelp av plastleverandøren DuPont, som har solid kompetanse på UV-bestandig plast med høy ytelse, sier Göran. DuPont hjalp til med å datasimulere sprøytestøpeprosessen og foreslo noen endringer i sprøytestøpeverktøyene for å maksimere plastens egenskaper. De to ulike plastmaterialene som klemmen består av, kan ikke limes sammen. I stedet ble det utviklet en mekanisk låsefunksjon som gjør at de to delene smekker sammen til én enhet.

Alle utfordringene var nå løst, og resultatet ble FixClip - en innovativ, låsbar klesklype som holder godt tak i håndklær, klær og presenninger selv i sterk vind. Klemmens patenterte dobbelte kneleddlås og selvlåsende friksjonsarmer gir unike gripeegenskaper. Den har ingen metallfjærer og dermed ingen problemer med rust.


Mini-versjon på vei


I dag har FIxclip fått global patentbeskyttelse, og de fleste store båtutstyrskjedene i Europa fører FixClip. Klipsens patenterte dobbelte kneleddlås og selvlåsende friksjonsarmer gir unike gripeegenskaper. Og siden den ikke har metallfjærer, er det heller ikke noe problem med rust.

- Vi lanserer snart en mindre versjon, sier Göran. FixClip mini, som er en overlegen stormsikker konkurrent til dagens enkle klesklyper. Vi kommer også til å utvikle ulike klemmer for helsesektoren med vår patenterte låseteknologi.


Les mer om FixClip >>>
Görans favoritter på SmartaSaker:Elektrisk lighter

Elektrisk lighter.
Oppladbar lighter uten gass


Bondic - flytende plast som herder

Bondic. Flytende plast som herder.


Rivröret, holder til kjøkkenpapir

Rivröret. Husholdningspapir lett tilgjengelig, men likevel skjult.Nevnte produkter

Se flere innlegg

Jörgen & Majvor Johansson
Jörgen & Majvor Johansson
Klara Alwert Lövberg
Klara Alwert Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Logg inn
Velg land