Måneds innovatør: Gunnar Kristiansen
Innovasjon: Skohorn med skohornholder og Oppvaskbørsteholder

Gunnar Kristiansen kom til Sverige fra Norge i 1954. Han var da 22 år og hadde vært på bryllupsreise. Deretter har han bodd i Sverige hele livet. Gunnar har gjennom årene jobbet som alt fra verktøymaker og maskiningeniør til våpensmed og konsulent.

I dag er Gunnar selvstendig næringsdrivende og innovatør med fokus på utstyr og hjelpemidler som gjør forenkler hverdagen for eldre og handikappede. Med sin innovasjon «Skohorn Alltid Me» har Gunnar blitt mer selvstendig og forenklet sin egen og mange andres hverdag.

-I hverdagen kan det oppstå mange små og enkle problemer som fort blir store dersom man ikke klarer å håndtere de selv. Med riktig hjelpemidler øker også friheten av å kunne planlegge og bestemme over sin egen tid. Viktigheten av å kunne klare seg selv øker livskvaliteten og gjør det enklere å kunne se positivt på sin egen situasjon, sier Gunnar.

«Det var nok da innovatøren i meg ble skapt»

Gunnar forteller at han alltid har villet løse problemer som oppstår.
-Jeg husker at jeg ikke hadde en sykkel under krigen i 1944, og det var vanskelig å få tak i både sykler og reservedeler. Jeg fant en ødelagt sykkel i flere deler som jeg kunne sette sammen med spiker og ståltråd. Deretter surret jeg en haug av avispapir rundt et tykt tau og brukte det som slange i dekkene slik at jeg kunne sykle til skolen. Det var nok da innovatøren i meg ble skapt.

Interessen for båter ga opphav til skoholderen

En av Gunnars største interesser i livet har alltid vært båter. Han har selv bygget flere båter på tomten, alt fra 22 fot til 34 fots båter. Det var også i forbindelse med en båtmesse i Gøteborg at Gunnar ble møtt med en utfordring som satte i gang ideen til Skohornet Alltid Me. For å få gå ombord i båtene måtte besøkende enten ta på seg en plastbeskyttelse på føttene eller ta av seg skoene. Dette klarte Gunner ikke selv uten hjelp.

-Jeg har en vondt ryggskade etter et fall fra et tak på 80-tallet, og har vært avhengig av hjelpemidler til å gå siden den gang. I tillegg var det heller ikke enkelt å skulle klare seg selv i livet etter 60 års ekteskap, og være avhengig av en krykke var ikke så enkelt. Men jeg var ikke klar til å gi opp og begynte å tenke på hvordan jeg kunne snu dette til en mulighet, sier Gunnar.

Gunnar begynte å tenke og gruble på løsninger på hvordan han selv kunne gå på Båtmessen. Han kom frem til at med en spesiallaget skohornholder til krykken, kunne han ta med seg et langt skohorn på krykken. Med skohornet montert på krykken kunne Gunnar nå gå på messen og selv gå ombord på båtene.

Etter et vellykket besøk på båtmessen tok det ca. 3 år før produktet var helt ferdigprodusert. Gunnar har utviklet den originale ideen og skohornholderen kan også brukes sammen med en stokk eller festes på en rullator. I tillegg kan den brukes som krykkeholder når man vil henge fra seg krykken og få hendene frie – for eksempel ved kassen når man skal betale.

-Jeg bruker alltid krykke med skohorn når jeg beveger meg utendørs, på kjøpesenter, til helsestasjonen, tannlegen, rehabilitering osv. Det skjer ofte at jeg får spørsmål når jeg står ved kassen og kan da vise fordelen med produktet. Jeg har også alltid en video på mobilen som viser den som oppvaskbørsteholder. Det har alltid blitt tatt imot 100% positivt, sier Gunnar.

En oppfinnelse ledet til en annen oppfinnelse

Gunner grubler alltid på nye ideer og oppfinnelser. En dag når han satt ved sitt rotete arbeidsbord i garasjen fikk han tanken om å klemme fast noen skohornholdere på vannrøret foran seg og bruke disse som verktøyholdere. Det fungerte utmerket og Gunner fikk mer plass på arbeidsbordet. Når Gunnar deretter gikk inn på kjøkkenet fikk han en ny idé.

-Når jeg etter en stund kom tilbake på kjøkkenet og ser oppvaskbørsten liggende i vasken sammen med oppvasken slo det meg plutselig: Hvorfor ikke gjøre som i garasjen og klemme fast holderen rundt kranen? Det ble et perfekt feste å henge oppvaskbørsten i. På denne måten ble skohornholderen også en oppvaskbørsteholder!

Oppvaskbørsteholderen BendRe gjør at du alltid har en ren, tørr og bakteriefri oppvaskbørste. Behovet finnes i alle hjem, men også på større kjøkken, sykehus, kantiner, skolekjøkken og på kontor.

Deltager i det svenske programmet Draknästet

«Det var en av mine fineste hendelser i livet. Jeg har sett mange episoder og tenkt: Tenk om jeg hadde fått mulighet til å stå der og presentere mine ideer.»

Gunnar forteller at den første utfordringen var å skape en funksjonell skohornholder som var enkel å bruke. Den aller største utfordringen var derimot å komme ut på markedet. Men Gunnar, som selv har sett mange episoder av Draknästet, tok mot til seg og sendte en søknad til programmet høsten 2021.

Allerede våren 2022 deltok Gunnar i programmet og presenterte produktet sitt. Gunnar forteller: - Det var en av mine fineste hendelser i livet. Jeg har sett mange episoder og tenkt: Tenk om jeg hadde fått mulighet til å stå der og presentere mine ideer. Det var som en drøm.

Programmet ga Gunner og hans innovasjon stor oppmerksomhet, og det var mange seere som tok kontakt i etterkant med ros og oppmuntringer.
-Jeg var ganske spent og nervøs når jeg gikk inn. Men etter jeg hadde presentert meg og kjente deres positive respons, var det som om spenningen og nervøsiteten forsvant. Da kjentes det som vi var gamle bekjente, sier Gunnar.

Flytter produksjonen til Sverige

Gunnar er selv ansvarlig for å planlegge produksjonen, innkjøp av materiale, lager og logistikk. Han forteller at skohornholderen ble produsert i Kina til å begynne med. Men nå er verktøyet på vei hjemover og fremover skal holderen produseres i Sverige. Montering og emballasje skjer allerede hos en bedrift i Gøteborg.

Fremover har Gunnar flere ideer på gang som han ønsker å virkeliggjøre.
- I min alder har jeg mange eldre i omgangskretsen, og flere av de bor på eldrehjem. Jeg har mange ideer på hvordan man kan forbedre eldreomsorgen, sier Gunnar.

Gunnars tips til andre innovatører

  Lag en liste med ideer du har tenkt på og ta frem den du tror mest på.
  Jobb kun med ett prosjekt av gangen og kun når du føler for det.
  Google om oppfinnelsen allerede finnes.
  Tar det lang tid, kan du alltid legge det til siden. Plutselig dukker en ny tanke eller løsning opp.

Måneds innovatør: Gunnar Kristiansen
Innovasjon: Skohorn med skohornholder og Oppvaskbørsteholder

Gunnar Kristiansen kom til Sverige fra Norge i 1954. Han var da 22 år og hadde vært på bryllupsreise. Deretter har han bodd i Sverige hele livet. Gunnar har gjennom årene jobbet som alt fra verktøymaker og maskiningeniør til våpensmed og konsulent.

I dag er Gunnar selvstendig næringsdrivende og innovatør med fokus på utstyr og hjelpemidler som gjør forenkler hverdagen for eldre og handikappede. Med sin innovasjon «Skohorn Alltid Me» har Gunnar blitt mer selvstendig og forenklet sin egen og mange andres hverdag.

-I hverdagen kan det oppstå mange små og enkle problemer som fort blir store dersom man ikke klarer å håndtere de selv. Med riktig hjelpemidler øker også friheten av å kunne planlegge og bestemme over sin egen tid. Viktigheten av å kunne klare seg selv øker livskvaliteten og gjør det enklere å kunne se positivt på sin egen situasjon, sier Gunnar.

«Det var nok da innovatøren i meg ble skapt»

Gunnar forteller at han alltid har villet løse problemer som oppstår.
-Jeg husker at jeg ikke hadde en sykkel under krigen i 1944, og det var vanskelig å få tak i både sykler og reservedeler. Jeg fant en ødelagt sykkel i flere deler som jeg kunne sette sammen med spiker og ståltråd. Deretter surret jeg en haug av avispapir rundt et tykt tau og brukte det som slange i dekkene slik at jeg kunne sykle til skolen. Det var nok da innovatøren i meg ble skapt.

Interessen for båter ga opphav til skoholderen

En av Gunnars største interesser i livet har alltid vært båter. Han har selv bygget flere båter på tomten, alt fra 22 fot til 34 fots båter. Det var også i forbindelse med en båtmesse i Gøteborg at Gunnar ble møtt med en utfordring som satte i gang ideen til Skohornet Alltid Me. For å få gå ombord i båtene måtte besøkende enten ta på seg en plastbeskyttelse på føttene eller ta av seg skoene. Dette klarte Gunner ikke selv uten hjelp.

-Jeg har en vondt ryggskade etter et fall fra et tak på 80-tallet, og har vært avhengig av hjelpemidler til å gå siden den gang. I tillegg var det heller ikke enkelt å skulle klare seg selv i livet etter 60 års ekteskap, og være avhengig av en krykke var ikke så enkelt. Men jeg var ikke klar til å gi opp og begynte å tenke på hvordan jeg kunne snu dette til en mulighet, sier Gunnar.

Gunnar begynte å tenke og gruble på løsninger på hvordan han selv kunne gå på Båtmessen. Han kom frem til at med en spesiallaget skohornholder til krykken, kunne han ta med seg et langt skohorn på krykken. Med skohornet montert på krykken kunne Gunnar nå gå på messen og selv gå ombord på båtene.

Etter et vellykket besøk på båtmessen tok det ca. 3 år før produktet var helt ferdigprodusert. Gunnar har utviklet den originale ideen og skohornholderen kan også brukes sammen med en stokk eller festes på en rullator. I tillegg kan den brukes som krykkeholder når man vil henge fra seg krykken og få hendene frie – for eksempel ved kassen når man skal betale.

-Jeg bruker alltid krykke med skohorn når jeg beveger meg utendørs, på kjøpesenter, til helsestasjonen, tannlegen, rehabilitering osv. Det skjer ofte at jeg får spørsmål når jeg står ved kassen og kan da vise fordelen med produktet. Jeg har også alltid en video på mobilen som viser den som oppvaskbørsteholder. Det har alltid blitt tatt imot 100% positivt, sier Gunnar.

En oppfinnelse ledet til en annen oppfinnelse

Gunner grubler alltid på nye ideer og oppfinnelser. En dag når han satt ved sitt rotete arbeidsbord i garasjen fikk han tanken om å klemme fast noen skohornholdere på vannrøret foran seg og bruke disse som verktøyholdere. Det fungerte utmerket og Gunner fikk mer plass på arbeidsbordet. Når Gunnar deretter gikk inn på kjøkkenet fikk han en ny idé.

-Når jeg etter en stund kom tilbake på kjøkkenet og ser oppvaskbørsten liggende i vasken sammen med oppvasken slo det meg plutselig: Hvorfor ikke gjøre som i garasjen og klemme fast holderen rundt kranen? Det ble et perfekt feste å henge oppvaskbørsten i. På denne måten ble skohornholderen også en oppvaskbørsteholder!

Oppvaskbørsteholderen BendRe gjør at du alltid har en ren, tørr og bakteriefri oppvaskbørste. Behovet finnes i alle hjem, men også på større kjøkken, sykehus, kantiner, skolekjøkken og på kontor.

Deltager i det svenske programmet Draknästet

«Det var en av mine fineste hendelser i livet. Jeg har sett mange episoder og tenkt: Tenk om jeg hadde fått mulighet til å stå der og presentere mine ideer.»

Gunnar forteller at den første utfordringen var å skape en funksjonell skohornholder som var enkel å bruke. Den aller største utfordringen var derimot å komme ut på markedet. Men Gunnar, som selv har sett mange episoder av Draknästet, tok mot til seg og sendte en søknad til programmet høsten 2021.

Allerede våren 2022 deltok Gunnar i programmet og presenterte produktet sitt. Gunnar forteller: - Det var en av mine fineste hendelser i livet. Jeg har sett mange episoder og tenkt: Tenk om jeg hadde fått mulighet til å stå der og presentere mine ideer. Det var som en drøm.

Programmet ga Gunner og hans innovasjon stor oppmerksomhet, og det var mange seere som tok kontakt i etterkant med ros og oppmuntringer.
-Jeg var ganske spent og nervøs når jeg gikk inn. Men etter jeg hadde presentert meg og kjente deres positive respons, var det som om spenningen og nervøsiteten forsvant. Da kjentes det som vi var gamle bekjente, sier Gunnar.

Flytter produksjonen til Sverige

Gunnar er selv ansvarlig for å planlegge produksjonen, innkjøp av materiale, lager og logistikk. Han forteller at skohornholderen ble produsert i Kina til å begynne med. Men nå er verktøyet på vei hjemover og fremover skal holderen produseres i Sverige. Montering og emballasje skjer allerede hos en bedrift i Gøteborg.

Fremover har Gunnar flere ideer på gang som han ønsker å virkeliggjøre.
- I min alder har jeg mange eldre i omgangskretsen, og flere av de bor på eldrehjem. Jeg har mange ideer på hvordan man kan forbedre eldreomsorgen, sier Gunnar.

Gunnars tips til andre innovatører

  Lag en liste med ideer du har tenkt på og ta frem den du tror mest på.
  Jobb kun med ett prosjekt av gangen og kun når du føler for det.
  Google om oppfinnelsen allerede finnes.
  Tar det lang tid, kan du alltid legge det til siden. Plutselig dukker en ny tanke eller løsning opp.

Nevnte produkter

Gunnar Kristiansen Gunnar Kristiansen
Oppvaskbørsteholder til kranen Oppvaskbørsteholder til kranen
Plassbesparende holder for oppvaskbørsten
kr 95
Kjøp
Info
Gunnar Kristiansen Gunnar Kristiansen
Skohorn med skohornholder Skohorn med skohornholder
Skohorn som alltid er med
kr 269
Kjøp
Info

Se flere innlegg

Jörgen & Majvor Johansson
Jörgen & Majvor Johansson
Klara Alwert Lövberg
Klara Alwert Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Logg inn
Velg land