Johan Hedengren, DshelfFoto: Helleday Arts


Innovatør: Johan Hedengran
Innovasjon: Den smarte hyllen DSHELF


Johan Hedengran er 41 år gammel og bor i Umeå. Han har studert byggingeniør i Umeå, design i Älmhult og salg i Göteborg. Johan er energisk fra fødselen av og liker problemløsning, gjør-det-selv, reiser, husprosjekter, boarding, båtliv og samvær med barna på 2, 4 og 8 år.

- I fjor sommer innredet barna og jeg vår egen iskrembar, forteller Johan. Det var uvanlig varmt denne sommeren, og det var mangel på kjølig is rundt om i Umeå-skjærgården. Da kunne båtfolk og turister kjøpe is av barna i vår egen lille iskiosk. Iskiosken ble omtalt i media og vant kort tid etter førstepremie i IKEA-senterets #sommargrej-konkurranse. For ispengene kjøpte døtrene nye marsvin.


Konkurranse lanserer innovativ hylle 


Johan vokste opp i et hus der han oppdaget at det var mange ubrukte oppbevaringsplasser, for eksempel under trappen. Da IKEA utlyste en pris for den smarteste oppbevaringsideen under Designåret 2005, benyttet han anledningen til å sende inn sitt bidrag - en hylle med smarte opphengsbeslag. En anerkjent jury valgte ut tolv finalister blant 5000 innsendte bidrag, og det svenske publikum stemte deretter på de tre beste ideene

- Mitt bidrag var en av vinnerne, sier Johan. Det føltes fantastisk å bli valgt ut av eksperter på form og design, og deretter også å bli stemt frem av det svenske folket.Den smarte hyllen DSHELF
Hyllens patenterte opphengsbeslag gjør den enkel å henge opp. Foto: Helleday ArtsUtfordrende reise fra idé til ferdig produkt


Etter konkurransen begynte gründerreisen med alle dens utfordringer.

- Nå var det på tide å handle, sier Johan. Vi måtte gjøre ideen om til et fungerende produkt, ta patent, få patentet godkjent, finne markedskanaler og pakke produktets fordeler og budskap.

- Jeg var så heldig å komme i kontakt med Uminova Innovation i Umeå, fortsetter Johan. De ga meg forretningsstøtte og satte meg i kontakt med patentagenter, oversettere, skribenter og potensielle forhandlere. De hjalp meg også med en forretningsplan og stilte alltid opp som coach. Utrolig verdsatt og verdifullt.

En utfordring ifølge Johan var å forstå hvem målgruppen var og hvordan kommunikasjonen skulle utformes.

- Hvordan kommuniserer man en helt ny type "hengende hylle", eller vegghylle, eller opp-ned-hylle, eller trappehylle? At produktet er unikt og har mange bruksområder, er ikke alltid like lett å kommunisere.


Den smarte hyllen DSHELF
Plassen under kjøkkenskapene står ofte ubrukt. Her kan hyllen brukes til oppbevaring av ting som brukes ofte. Foto: Helleday Arts


Produksjon med minimert miljøpåvirkning


Det er viktig for Johan at hyllen produseres med så liten miljøpåvirkning som mulig. Derfor lette han lenge etter den rette produsenten, "et snekkerverksted som var lydhørt, levende og vennlig i alle sine miljøvalg". Til slutt falt valget på Bålsta Snickerifabrik.

- De oppfyller alle kravene mine og har svanemerket produksjon, sier Johan. Når vi lager hyllen, låner vi trefiber fra skogen, så det føles naturlig å gi noe tilbake til skogen. For hver solgte hylle går 10 svenske kroner til Verdens naturfonds prosjekt for å plante ny skog i utsatte områder. Det kaller jeg bærekraftig produksjon!


Les mer om hyllen D SHELF >>
Johans favoritter på SmartaSaker:


Hushållspappershållare
Husholdningspapirholder til hylle "For enkelt å kunne henge opp og skjule husholdningsrullen på kjøkkenet med to metallklemmer. Så enkelt."


Universalkrok Swedhook
Swedhook universalkrok "Jeg liker virkelig Swedhook. Enkelhet og mangfold, eleganse i unike bruksområder, en bærbar universalkrok. Ikke gå glipp av den."


Kranforlenger Aqueduck
Aqueduck kranforlenger "Aqueduck forlenger vannstrålen for 2-åringen og 4-åringen min hjemme."


Nevnte produkter

Se flere innlegg

Jörgen & Majvor Johansson
Jörgen & Majvor Johansson
Klara Alwert Lövberg
Klara Alwert Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Logg inn
Velg land