Månadens innovatör Karin Brandin Samuelsson


Innovatør: Karin Brandin Samuelsson
Innovasjon: Hvor langt er det igjen?


Hvor langt er det? Dette er et spørsmål mange småbarnsforeldre sikkert har stilt seg på lange bilturer. For Karin Brandin Samuelsson førte alle disse spørsmålene til en smart reiseguide som viser deg hvor du er på reisen.

Mange reiser til slektninger på vestkysten ga støtet til ideen om en smart reiseguide.  


Karin Brandin Samuelsson bor med mann, to barn og katt sør for Stockholm. Hun har alltid jobbet med mennesker i sitt yrkesliv, som barnepleier, sykepleier og nå som nyutdannet omsorgspedagog. Dette er alle yrker der god pedagogikk og evnen til å forklare ting på en enkel måte er viktig for å lykkes med å nå frem til dem man tar vare på eller underviser.

- Også for barna mine har det vært viktig å bruke enkle, pedagogiske verktøy for å gjøre hverdagen enklere, sier Karin. Jeg føler at jeg alltid har hatt en drivkraft til å finne enkle løsninger, men jeg trodde ikke at jeg var en innovatør før jeg startet reisen med produktet mitt.

Ideen til Karins innovasjon oppsto, som hos mange andre, ut fra et problem. Siden familien bor på vestkysten, har det blitt mange bilturer fra vest- til østkysten. Det tilbakevendende spørsmålet fra barna på bilturene var - hvor langt er det, mamma? Barna syntes det var vanskelig å forstå svar som at det er to timer igjen eller at vi har kjørt en fjerdedel av veien. Karin begynte å vise med hånden på en bok eller på bilens solskjerm hvor lang tid det var igjen. Hun forklarte at den ene enden av solskjermen var hjemme og den andre siden var huset til mormor og morfar. Ganske snart begynte hun å lure på om det fantes en bedre måte å gjøre det på. Hun kjøpte en stoffbil, strikk og sydde en første versjon av det som skulle bli "reiseguiden". Den lå i bilen i flere år og ble flittig brukt. Barna spurte henne ikke lenger hvor langt det var, men ba henne i stedet om å flytte bilen.

Hjemmelaget prototyp går til finalen 


Våren 2016 så Karin annonsen fra TV-programmet "Ullared, jakten på bestselgeren", der de søkte etter nye oppfinnere til høstens TV-opptak. Hun bestemte seg for å skrive en søknad og sende den inn, og det tok ikke mer enn 5 minutter før hun fikk svar om at de var interessert i produktet hennes. De første produktene som Karin viste frem under TV-innspillingen, sydde hun selv hjemme. Det ble et morsomt eventyr med messe, TV-opptak og mye spenning. Karin gikk til finalen, men vant ikke.

Konkurransen fikk imidlertid Karin til å begynne å utvikle produktet, og hun kontaktet Start Up Stockholm for å få råd og veiledning om hvordan hun skulle gå frem. For å få hjelp til å komme i gang fikk hun et stipend fra Almi, som hun brukte til å utvikle produktdesign, emballasje og forretningsdesign med hjelp av en kreativ leder. Karin startet det private selskapet Kasambra, og i februar 2017 var designet av produktet klart, og hun begynte å se på hvor produktet kunne produseres. Gjennom en svensk agent produseres produktet nå i Kina. Det tok nesten nøyaktig ett år fra hun sendte inn søknaden til TV-programmet til produktet var i butikkene.


Hvor langt er det igjen?

Reiseplanleggeren gjør det enkelt å se hvor langt du har igjen.


Mange utfordringer på veien mot det ferdige produktet


Det har vært mange motbakker i prosesser som Karin i utgangspunktet tvilte på om hun ville klare å håndtere fordi hun var helt nybegynner innen innovasjon og entreprenørskap. Alt fra arbeid med patent- og registreringskontoret, eventuell CE-merking, regnskap, beslutninger om farge og form på produktet og emballasjen osv.

- I ettertid ser jeg at jeg klarte utfordringene og at det var utrolig lærerikt, sier Karin. Rådgivningen hos Start Up Stockholm og Skatteverkets kurs om skatt og moms har vært til stor hjelp.

I prinsippet har alle Karin har snakket med om produktet sitt, vært svært positive. Hun har fått mange kommentarer som at ingen har kommet på denne enkle løsningen før!". eller Tenk om jeg hadde hatt en slik da barna mine var små, de snakket alltid om hvor langt det var!

- Nå har jeg nye produktideer som det hadde vært gøy å realisere, produkter som ville gjort hverdagen med barn enda enklere. En av ideene har jeg laget en prototyp av hjemme hos meg selv, og den testes nå av barna mine!
Karins favoritter på SmartaSaker

Klemmen FixClip

Fixclip-klemmen.
Som sjømann vet jeg hvor lett for eksempel håndklær blåser i sjøen fordi vanlige klesklyper løsner. For bare noen uker siden måtte datteren min hoppe i vannet for å fiske opp et håndkle som hadde falt i vannet. Jeg må prøve denne smarte klemmen.

Epleskreller
Epleskreller
. Dette produktet er mye brukt hjemme hos oss. Barna synes det er veldig gøy å snu eplene. Vi bruker den for eksempel når vi bruker epler til paier eller når vi tørker epleringer.


Pillepopperen
Pillepopperen. Som sykepleier ser jeg verdien av dette produktet. Jeg vet at mange har problemer med å trykke tablettene ut av tablettkortene med fingrene, og tror at dette produktet gjør det enklere.


Nevnte produkter

Se flere innlegg

Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Logg inn
Velg land