Maria Crum - innovatör


Innovatør: Maria Crum

Innovasjon: Källklart avfallssorteringsstasjon


Maria Crum er født og oppvokst i Partille, en liten by like utenfor Göteborg. Dit flyttet hun også med familien etter noen år i Göteborg. Hun har alltid vært opptatt av forenklinger i hverdagen. Ofte er det løsninger for den situasjonen hun befinner seg i, som for eksempel å gjøre det lettere å få plass til sykkelen i et trangt sykkelskur, sikrere barnevognbremser, håndfrie barnevognhåndtak for å gjøre joggingen mer ergonomisk, etc.

- At Källklart kildesorteringsstasjon ble en realitet av alle ideene mine, var rett og slett fordi det var mulig, sier Maria. Jeg kunne sy en prototyp selv

 

Avfallssortering ofte en tungvint prosedyre

Marias behov for en smart resirkuleringsløsning ble tydelig da resirkulering ble innført i Partille. Som så mange andre brukte hun papirposer fra et supermarked i begynnelsen, etter hvert ble det en pose av PVC-materiale, men den var veldig stor og stygg fordi man kunne se søppelet. Metall, batterier og lyspærer ble sortert under vasken

- Det føltes som et stort prosjekt å tømme resirkuleringen, sier Maria. Dels å samle inn alt fra forskjellige steder, dels selve tømmingen, der en del ting måtte sorteres på stedet, og det at man måtte ta inn all den klissete emballasjen igjen.

En dag da Maria besøkte en bekjent, så hun en stor hvit pose stå foran seg. Hun syntes det så veldig fint ut der den sto og lurte på hva de hadde i den. Av en eller annen grunn kom hun senere på at man kanskje kunne ha mindre poser i en slik pose, for ulike typer resirkulering.

- Etter det fulgte den ene forbedringen etter den andre, sier Maria, helt til jeg følte at alle kriteriene for en optimal kildesorteringsstasjon var oppfylt - enkelt, oversiktlig og uten rot hele veien fra kjøkkenet til resirkulering.


 Källklart Källsorteringsstation
Kildesorteringsstasjonen består av en stor ytterpose og fem solide innerposer for sortering av plast, glass, metall, papp og papir. Det finnes også to avtakbare sidelommer for lyspærer og batterier.


Utfordring å få inn miljøtankegang i hele produksjonskjeden


Selve produktutviklingen er det Maria brenner for. Alt det andre, å realisere produktet og få det ut på markedet, har vært helt nytt og bydd på store utfordringer.

- En stor utfordring i utviklingen har vært å få leverandøren i Kina til å forstå hvor viktig miljøet er for oss", sier Maria. At det påvirker alle deler av produksjonen, ikke bare bruken av produktet når det er ferdig. Det gjelder materialer, papirkvalitet, emballasjematerialer, frakt ... alt. Det er et konstant arbeid å prøve å forankre og forbedre alle deler for å gjøre det så miljøvennlig som mulig.

- Det har også vært en utfordring å finne ut hvordan vi skal nå ut til husholdningene, fortsetter Maria. Smarta Saker var en fantastisk ny oppdagelse for meg. En nettbutikk full av smarte ting, med engasjerte kunder som liker smarte dingser og leter etter løsninger eller unike gaver.


Källklart återvinningsstation
Tømming av innerposene går raskt siden alt allerede er sortert. Størrelsen på innerposene er tilpasset åpningen på gjenvinningsstasjonen og har dessuten et smart håndtak i bunnen.

Skeptiske venner fikk teste prototypen


Maria ba venner og bekjente om å prøve prototypen hennes før hun tok skrittet fullt ut

- En venninne var spesielt motvillig, forteller Maria, og sa at hun allerede hadde et optimalt system. (Store plastbøtter i et klesskap et sted.) I evalueringen sa hun at hun ikke forsto hvordan hun kunne tro at systemet hun hadde var så bra, og at hun virkelig trengte sitt eget Källklart. Det var veldig morsomt.

 

Viktig å holde fokus


Da Maria bestemte seg for å investere i Källklart, hadde hun flere ulike virksomheter samtidig - en nettbutikk for lyd- og e-bøker, et handelsselskap med en programvare for frilansjournalister, pluss at hun selv utviklet administrative systemer for små og mellomstore bedrifter.

- Jeg kom i kontakt med Almis mentorprogram, og det første mentoren min sa til meg var at jeg skulle fokusere på én ting og avslutte alt annet hvis det fungerte, sier Maria. "Det betyr at jeg nå fokuserer helt og holdent på ideer knyttet til resirkulert design. Målet mitt er å finne forenklinger i hverdagen som også er bedre fra et miljøsynspunkt enn tidligere løsninger.

Fremover er Marias mål å nå bredere ut med Källklart, men hun har også noen nye ideer på gang.

Den ideen som ligger meg nærmest, er meldt på i konkurransen "Pitch your idea" nå i november, forteller Maria. Den motvirker egentlig behovet for Källklart, siden den går ut på å minimere emballasjevolumet :), men den ville virkelig gjort en stor forskjell for miljøet hvis den kom på markedet.

 Maria Crums favoritter på SmartaSaker

"Smarta Saker er fylt med ting jeg gjerne skulle hatt. Her er tre ting jeg anbefaler på det sterkeste, som jeg skulle ønske jeg hadde funnet på selv."

Batterilösa cykellysen
Batterifrie sykkellys drevet av magnetisme.


Hjelmbeskyttelse med lås
Hjelmtrekk med lås. Låser hjelmen og beskytter salen.


Oljetelys
Oljefyringslys, et miljøvennlig telys.
Nevnte produkter

Se flere innlegg

Klara Alwert Lövberg
Klara Alwert Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Logg inn
Velg land