Martin Enkler & Ove Hammarberg

Innovatører: Martin Enkler & Ove Hammarberg
Innovasjon: Ergonomiske plantespaden og ergonomiske ugressrenseren


Martin Enkler grunnla Svea Redskap i 2002, og noen år senere ble også Ove Hammarberg en nøkkelperson i selskapet. Ergonomiske hageredskaper som reduserer belastningsskader, er noe de begge synes er viktig. Produktene deres, den ergonomiske plantespaden og ugressrenseren, selges ikke bare på hjemmebane i Knutby, men er også ettertraktet rundt i Europa.


Det hele starter med at Martin bruker en hjulhakke på jobben. Når han prøver å rydde grusgangen med hjulhakken, går arbeidet raskere, og han får ikke like vondt i kroppen. Ideen til Svea Redskap begynner å vokse, og i dag leder Martin selskapet og utviklingen av nye produkter. Til hjelp har han Ove, som har en betydelig rolle i Svea Redskap. Selskapets varemerke heter Lucko, og på nettsiden deres er det en blanding av hageredskaper som Martin og Ove har hentet inn fra andre steder, så vel som deres egne innovasjoner.Ergonomisk ugressrenser
Den ergonomiske plantespaden er et produkt de begge har utviklet, og den ergonomiske ugressrenseren har Olle Danielsson oppfunnet. 

Herrene fra Knutby
Både Martin og Ove bor i Knutby og har dermed god kjennskap til hverandre.

– Jeg hadde et bilverksted sammen med min bror tidligere. Jeg reparerte ofte Martins bil, og etter hvert begynte vi å prate om jobbmuligheter, sier Ove.

I 2006 ble Ove ansatt og begynte å utvikle nye produkter sammen med Martin.

Interessen for dyrking ble sådd i løpet av skoleårene
Martins interesse for dyrking startet da han gikk på skolen og elevene fikk ta hånd om en kolonihage og prøve seg på dyrking.
Ove har ingen interesse for dyrking, men beskriver seg selv som mer teknisk anlagt. Han kommer med nye innfallsvinkler, og derfor mener både Ove og Martin at de utfyller hverandre på best mulig måte.Ergonomi er en viktig del av selskapet
Hageredskaper for grønnsaksdyrkere og for fagpersoner innen kommune og kirke er det som skaper en stor del av kundekretsen til Svea Redskap. I disse yrkene er det store belastningsskader, og dette er noe både Martin og Ove synes er viktig å minimere. Derfor er ergonomi en viktig del av bedriftskulturen.

– Med våre hageredskaper vil vi avlaste håndleddene og minimere skader. Det er viktig at trykkpunktet er riktig på den ergonomiske ugressrenseren og plantespaden.

"En banan inspirerte oss til et nytt design"

En dag sitter Martin og Ove på kontoret. Martin spiser sin vanlige frokost, en banan. Han holder bananen i hånden da han og Ove begynner å tenke på ideer til et design for en ergonomisk plantespade. En bøyd form, som en banan, som gjør at man kan bruke kraft, men ikke belaste håndleddet.

–Det er ofte slik vi kommer frem til nye produkter. Vi "brainstormer" med hverandre, og en banan inspirerte oss til et nytt design, sier Martin.

Ove forteller at den buede formen fordeler trykket sammenlignet med en vanlig spade. Mer ergonomisk og mindre belastning. Ideen ble født på frokostmøtet, men det skulle ta flere år før plantespaden ble lagt ut for salg. I 2019 var både Martin og Ove fornøyd med produktet og lanserte det på markedet.Ergonomisk plantespade
"La ideen modne og ikke ha det for travelt"
Martin og Ove utvikler produkter sammen fordi de begge mener at teamarbeid gir best resultater.

– Det er viktig å huske at den første løsningen sjelden er den beste. La ideen modne og ikke ha det for travelt, sier Ove.Ergonomisk ugressrenser
Materialer og produksjon
Ugressrenseren og plantespaden produseres i Småland i en by som heter Gnosjö. At produksjonen skulle foregå i Sør-Sverige, har først og fremst å gjøre med kontakter og anbefalinger i byen.

–I Gnosjö er det mange selskaper, og selvfølgelig er alle konkurrenter, men de hjelper hverandre likevel. Det er noe unikt som jeg ikke tror eksisterer i resten av landet, sier Ove

Noen av produktene til Svea Redskap består av plast, ettersom det holder produksjonskostnadene nede. Derimot har Martin og Ove fremtidsplaner om å utvide valgmulighetene for flere typer materialer.Ergonomisk plantespade
Fremtidsplaner
Fordi Martin og Ove ikke jobber med produksjonsutvikling på heltid, tar det tid fra en idé blir til et ferdig produkt. Derimot drømmer både Martin og Ove om å begynne å lage redskaper av tre og å teste ut miljøvennlig plast i fremtiden. I dag er hageredskapene deres ettertraktet i Sverige, men en stor del av kjøpekraften finnes i andre deler av Europa, først og fremst i Storbritannia og Tyskland.

–Det er vanskelig å forutsi produktutviklingen, men at vi skal produsere hageredskaper av tre, den ballen ruller allerede, sier Martin.

Les mer om den ergonomisk plantespade og ugressrenser.


Nevnte produkter

Olle Danielsson Olle Danielsson
Ergonomisk ugressrenser Ergonomisk ugressrenser
Ergonomisk grep, fjerner ugresset med røttene
kr 85
KjøpInfo

Se flere innlegg

Klara Alwert Lövberg
Klara Alwert Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Logg inn
Velg land