Mattias Andersson innovatör

 

Innovatør: Mattias Andersson
Innovasjoner: bl.a. Music Rocks, Konversett & Surprajs overraskelseskort.Mattias Andersson har mildt sagt mange strenger å spille på; guide, reiseleder og idéskaper som stadig kommer opp med nye innovasjoner og konsepter. I årenes løp har Mattias utviklet mange ulike produkter - alltid med utgangspunkt i at veien fra idé til ferdig produkt skal være så kort som mulig.


"Ta imot hjelp fra andre og vær forberedt på å revurdere"


Mattias Andersson er 43 år gammel og kommer fra Holmsund utenfor Umeå. Som guide og reiseleder har Mattias bodd mye i utlandet, men nå er han tilbake i Sverige og bor både i Göteborg og Härnösand. Planen er å finne en bolig som også kan fungere som møteplass og idéverksted.

- Jeg har alltid vært interessert i mennesker som bryter mønstre, sier Mattias. Jeg tror min første lille oppfinnelse var en fiskefelle for bekkeørret, og siden den gang har jeg et titalls produkter på samvittigheten. I årenes løp har jeg også vunnet en rekke idékonkurranser, og en periode levde jeg av å selge ideer.

- Utgangspunktet er at det må være en lav terskel fra idé til ferdig produkt og marked, fortsetter Mattias. Jeg har som regel for mange ideer i hodet, så det er viktig å omgås folk som kan hjelpe deg på veien og være forberedt på å revurdere den opprinnelige tanken og ideen. Prosessen med å utvikle produkter er ikke så merkelig - jeg pleier å hevde at hvis vi kunne reise til månen for 50 år siden, kan vi selvfølgelig spytte ut morsomme produktideer et halvt århundre senere. Det finnes fortsatt mange små og store hverdagsproblemer som mangler løsninger - det er bare å se seg rundt.

Mattias store inspirasjonskilde til å tenke annerledes er blant annet Interesting.org og Anders Meiton i Idébanken og det eminente selskapet BittraBritta. Han har en stor forkjærlighet for den lille gründeren som har funnet lidenskapen sin og kan dele den og gå fra idé til bærekraftig virksomhet og leve av lidenskapen sin. En annen drivkraft for Mattias er å frigjøre tid, noe som er fullt mulig med de passive inntektene som produktene genererer.

Spelet Music Rocks 
Music Rocks går ut på å raskt komme på en sangtekst som passer til bildene på terningen.


Music Rocks - fra idéterninger til musikkspill

- Oppfinnerkollegaen min Marcus Persson hadde en idé om terninger med bilder, sier Mattias. Bildene skulle brukes til å generere flere produktideer, men vi innså at det nok bare er vi som er så nerdete at vi samler produktideer gjennom idéterninger. Så vi ombestemte oss og laget nye bilder av ulike morsomme aktiviteter man kan gjøre utendørs! Dette prosjektet var imidlertid ikke så vellykket, så vi gikk tilbake til tegnebrettet og endte opp med terningspillet Music Rocks
- kast terningen og syng en sang!

Music Rocks går ut på å raskt finne på en sangtekst som passer til bildene på terningen. Spillet har mange ulike spillformer som gir timevis med moro for hele familien! Johan Röstwall - en dyktig designer - hjalp Mattias og Marcus med å ferdigstille spillet. Han designet esken og terningene med alle bildene. Piktogrammene (de enkle, stiliserte bildene på terningen) representerer de 60 vanligste ordene i hitlåter siden 1890.


Fra idé til levering på tre uker! 


- Problemet kan være at folk rundt deg ikke tror at det er mulig, sier Mattias. Men da må man omgi seg med mennesker som er positive og som har litt prat og mye handling. Så finnes det sikkert mange småbedriftsinkubatorer som tilbyr hjelp, men også der tror jeg det mangler drivkraft og kunnskap. For en småbedriftseier er det også noen ganger vanskelig å finansiere produksjonen, men heldigvis finnes det nettsteder som Fundedbyme, Kickstarter og andre som er fantastiske for å samle inn litt kapital.

- Mange tror at det tar lang tid fra idé til ferdig produkt, fortsetter Magnus. Men det siste lille produktet mitt, Monsterspray, en enkel og morsom ting som skremmer bort monstre og får barn til å sove bedre, har virkelig bevist det motsatte. Fra jeg satt og skisserte en idé, tok det bare tre uker før de første eskene kom fra fabrikken!

- Omtrent halvparten av produktene jeg har utviklet, produseres i Sverige, men problemet er at kostnadene rett og slett blir for høye hvis det ikke er snakk om store volumer. Jeg har valgt å produsere noen produkter i Kina fordi de er ivrige, profesjonelle og med dagens teknologi er kommunikasjonen utmerket!

Konversett 
Konversett - et annet av Mattias' produkter - er servietter med smarte og morsomme budskap som hjelper til med å få i gang en samtale mellom bordnaboer som ikke kjenner hverandre eller har uttømt alle samtaleemner.Fremtidens reisebyrå med ukjent destinasjon


Mattias har flere spennende ideer på gang. En av dem er en idé om et lite reisebyrå der gjestene ikke vet på forhånd hvor de skal, men får en bestemt veibeskrivelse.

- Arbeidsnavnet er Destination Unknown, forteller Magnus. Det jeg mangler for å realisere dette, er en god samarbeidspartner, så det er jeg på utkikk etter. I tillegg har jeg nær kontakt med et spillselskap og har lansert en idé om betting og boligpriser. Jeg håper at Hemnet vil lytte til denne ideen også. I tillegg har jeg et lite, smart produkt som tar for seg toalettgraffiti som skal være tilgjengelig i butikkene tidlig på våren. Jeg jobber også med et sitteunderlag som skal se ut som en hale - kanskje jeg skal kalle det Fjällröven. Humor er ganske bra når det gjelder å utvikle nye produkter!Mattias favoriter på SmartaSaker:


Sykkelholder Clug

CLUG-sykkelstativet "Jeg bor selv på 19,9 m2 og tiltrekkes av alle disse smarte, smarte tingene som skaper plass og løser små hverdagsproblemer. CLUG er en av dem. Smarte løsninger for hverdagsmennesker."


 Vaffelskåljern, dobbelt

Vaffeljern "Vafler har eksistert siden Jesus gikk i sandaler og over hele verden. Men ved å se på hvordan en isvaffel er konstruert, har vi nå fått en ny vaffelvariant. Så enkelt og en god idé til grensesnittet, samtidig som det er praktisk og GODT."

 Magnetarmbånd for håndverkere

Magno Grip "Et magnetisk armbånd som hjelper gjør-det-selv-folket. Så smart å ha spiker og skruer rundt håndleddet når man skal montere IKEA-møbler eller spikre opp et maleri."


 


Nevnte produkter

Se flere innlegg

Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Logg inn
Velg land