Innovatör Mia Ekblad


Innovatør: Mia Ekblad
Innovasjon: Frukt- og grønnsaksposen Veggio


De økende miljøproblemene forårsaket av plast i havet fikk Mia Ekblad til å begynne å jobbe med en idé hun hadde hatt lenge. Nemlig gjenbrukbare frukt- og grønnsaksposer.

Mia Ekblad bor sammen med familien i Hovås utenfor Göteborg. Hun har lenge jobbet med kommunikasjon, media og forretningsutvikling, ofte som konsulent for andre. Hun har også utviklet egne ideer, blant annet en badedraktkolleksjon der hun var den første i Sverige som tilbød bikinitopper og -underdeler i ulike størrelser. Ideen om en gjenbrukbar frukt- og grønnsakspose har Mia tenkt på i nesten ti år, men ulike omstendigheter har gjort at hun ikke har lansert ideen fullt ut.

- Men for to år siden, da debatten om plast i havet og plastposer i særdeleshet begynte å komme i søkelyset, følte jeg at jeg ikke kunne vente lenger, sier Mia. Jeg fikk Klas Forsberg og Håkan Tiderman med på laget, og vi begynte å jobbe med et mer ferdig produkt.

 

Mye arbeid bak en tilsynelatende enkel nettingveske


Veggio frukt- og grønnsakspose er et kvalitetsprodukt, noe du kanskje ikke tenker på når du først ser den og tenker "tøypose". Men den skal fungere i dagligvarebutikken og holde lenge, så det ligger mye arbeid bak designet, som sying, stoffets gjennomsiktighet, holdbarhet og vaskbarhet. Posen må også oppfylle alle lovkravene i næringsmiddelindustrien.

- Lovkravene var vanskelige å forstå, sier Mia. Det er klart at de finnes, men hvordan fungerer det? "I dag har vi fått rosende omtale av RISE (Research Institute of Sweden), som har testet Veggio for sikker kontakt med mat, noe som føles veldig bra. Med deres vurdering er vi autorisert i hele EU.

En stor utfordring for trioen har vært å forstå hva som faktisk er det beste miljøalternativet i dag og å produsere posene til en pris som folk er villige til å betale.

- Posen er laget av polyester, som i dag er det beste miljøalternativet med de egenskapene vi trenger, sier Mia. Organiske materialer reagerer med muggsoppsporene som finnes i frukt og grønnsaker. Posene må også tåle høy vekt uten å strekke seg, de må være gjennomsiktige for kassapersonalet i dagligvarebutikkene, og de må tåle mange vask. De fleste tekstiler er dessuten ekstremt vannkrevende å produsere, mens vår polyester er svært vanneffektiv til sammenligning.

 

Poser til frukt og grønt, 3-pakning

Det er lagt ned mye arbeid i frukt- og grønnsaksposen, som har blitt svært godt mottatt.


Godt samarbeid og ulik kompetanse er avgjørende for å lykkes.


Veien til det ferdige produktet begynte med oppklipte ryggsekker, jakker og andre produkter med nettingstoff på. Etter de første kontaktene med fabrikkene kom det inn prøver på ulike stoffer som kunne fungere. De første prototypene tok ca. seks måneder å utvikle og ble deretter testet i ulike typer butikker, som ga gode tilbakemeldinger. 

Først etter halvannet år var posen klar til å bli plassert i butikkene. Men selv etter det har det blitt gjort endringer. En kjede endret skanneetikettene slik at de ikke lenger satt fast på posen. Løsningen ble en påsydd, litt større etikett som fungerer godt til å feste prislappen på.

- Uten mine partnere Klas og Håkan hadde jeg aldri klart å komme dit vi er i dag, sier Mia. Klas har en fantastisk tålmodighet med leverandørene og jobber med detaljene i designet, mens jeg tar de store beslutningene om idé og salg. Håkan er ansvarlig for det grafiske og kommunikasjonen av produktet.


"Hvem ønsker ikke å redusere plastforurensningen på planeten vår?"


- Som selskap driver vi utvikling for å finne fossilfrie alternativer som også fungerer med de andre kravene våre, sier Mia. "Vi er involvert i flere ulike prosjekter med forskjellige aktører for å drive utviklingen fremover. Det er en spennende og givende prosess, men det tar lang tid.

Det enkleste har ifølge Mia vært å selge selve produktet når det først var klart. Frukt- og grønnsaksposen har blitt svært godt mottatt:

- Mange sier at de bare har ventet på et slikt alternativ. Det er ingen som ikke ønsker å redusere mengden plast på planeten vår, avslutter Mia.Mias favoritter på SmartaSaker:

Twister ledningsvrider 2-pakning

Twister "Å få adventsstjernen til å henge rett - alles dilemma i adventstiden. Min kollega Klas Forsberg oppfant den!"


Stirr, automatisk visp
Stirr "Sparer beschamelsausen når jeg gjør fire ting på kjøkkenet samtidig."

Popcornmaskin for mikrobølgeovn
Popcornmaskin "Lar barn trygt og enkelt poppe ekte popcorn selv."


Nevnte produkter

Se flere innlegg

Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Jouni & Raimo Kautto
Jouni & Raimo Kautto
Jennie Josefsson
Jennie Josefsson
Logg inn
Velg land