Olle Mattsson
Innovatør: Olle Mattsson
Innovasjon: Kasteanker


Båtentusiasten Olle Mattsson er innovatøren bak den smarte oppfinnelsen Kasteankeret. Ved å gi deg et fast punkt på land, gjør Kasteankeret det lettere å legge til i naturhavner, og gjør at du ikke behøver å hoppe i land med tauet.

Historien om kasteankeret begynner en dag Olle Mattsson og kona Lena er ute og seiler. Alt er helt som vanlig. Men når Lena skal hoppe i land for å fortøye båten, glir hun på de glatte steinene. Hun biter seg i kinnet, og blodet strømmer. Selv om skaden ikke er så stor, begynner Olle å fundere på hvordan han kan forhindre at dette skjer igjen. Etter Lenas ulykke, og etter at flere av parets venner har sluttet å legge til kai i naturhavner, kjenner Olle at det er på tide å gjøre noe med saken.

–Å hoppe i land var ikke noe problem tidligere, da jeg var ung og smidig. Men nå trengs kasteankeret slik at jeg trygt kan komme meg inn i naturhavner.

Olle vokste opp i Malmö, men bor nå sammen med sin kone Lena i Vänersborg, noen mil utenfor Lysekil i Sverige.

–Jeg likte Malmö, men kona og jeg trives veldig godt i Vänersborg ettersom vi har både skog og vann i nærheten.

Det er takket være Olles kollegaer at han ble interessert i båtlivet. Han var ofte om bord på kollegaenes båter og lærte seg etter hvert mye. I dag er han dyktig på sjøen, og med oppfinnelsen sin, kasteankeret, har han gjort det lettere for folk å legge til kai ved naturhavner.
Olle Mattsson

Olle får hjelp til å sveise sammen prototyper

Olle skriver ofte ned ideene sine i en notatbok, og forteller om et notat fra 2013. Allerede på den tiden begynte han å jobbe med en skisse på et kasteanker. Litt senere begynte Olle og kompisen Bernt Olsson å sveise sammen forskjellige prototyper.

–Det vanskelige var å komme fram til et nytt design. Først var jeg veldig låst i ideen om hvordan en normalstor dregg skal se ut. Det er viktig at bredden på stammen ikke blokkeres, da festeevnen må være god.

Flere prototyper ble testet og sveiset sammen i verkstedet. I 2014 ble prototypene prøvekastet og testet. Men det skulle ta ytterligere 5 år før de var fornøyde og ferdige med den endelige utformingen.

Lokalavisen leder Olle til produsenten

En dag Olle leser lokalavisen, får han øye på en artikkel om et nytt båtprodukt. Artikkelen viser hvordan produktet er laget, og Olle kontakter produsentene og spør om de er interessert i å lage kasteankeret. Takket være denne avisartikkelen produseres kasteankeret nå i Trollhättan.

Kasteanker

”Når båtsesongen er i dvale og det ikke blir brukt, kommer ikke linen til å få rustflekker”

Olle forklarer at det var viktig at kasteankeret ikke etterlot seg rustflekker. Da han valgte ut materialer, visste han at han trengte tyngde, og bestemte seg derfor for et syrefast rustfritt stål.

–Materialet er sterkt og holdbart. Når båtsesongen er i dvale og det ikke blir brukt, kommer ikke linen til få rustflekker.

Kasteankeret fester seg i 9 av 10 tilfeller

–Jeg foretrekker å ta kaffepausen min i en naturhavn, og når jeg styrer inn mot land og kaster kasteankeret, blir det i 9 av tilfeller sittende fast 10 i en liten sprekk.

Olle forklarer at hvis man ikke lykkes på første kast, drar man enkelt inn den 10 meter lange linen og gjør det samme igjen.

–Under arbeidet var det viktigste for meg at ankeret skulle fungere. Hvis det ikke var for kasteankeret, ville vi ikke være i stand til å dra ut til naturhavner. Man kan ikke alltid stole på å få hjelp av barnebarn eller noen man kjenner.

Premierekastet fra båten

Olle fortsetter med glede å fortelle om da han og kona prøvde kasteankeret for første gang. Flere prototyper var blitt laget hjemme, og nå var det tid for premierekastet fra båten.

–Kona mi kastet, og skrek: det fungerer, det fungerer! Det var veldig morsomt.

Olle understreker at kasteankeret har vært et hobbyprosjekt som han har jobbet med for moro skyld.

–Det er ikke økonomisk lønnsomt, men det føles bra når flere enn meg synes det er en smart innovasjon og bruker det.

Olle mener at alle med en fritidsbåt som legger til kai i naturhavner vil ha nytte av kasteankeret.
Olle Mattsson

Kasteankeret går også under navnet ”Katten”

–Det beste med Katten er at den er liten, lett å håndtere og effektiv.

Olle er ivrig etter å fortelle hvorfor kasteankeret kalles Katten.

–Jeg hørte en historie om en skipskatt som ikke likte å være til sjøs. Hver gang den fikk sjansen, hoppet den i land. Kapteinen fleipet og sa at han sannsynligvis kunne fortøye båten i katten når den hoppet i land. Derfor valgte jeg å kalle kasteankeret Katten.

Olles oppfinnelser hjelper han i hverdagen

Olle har skapt enda en oppfinnelse som selges via smartasaker.no. Et regntrekk for sko og bukser som skal brukes når du sykler.

–Akkurat nå har jeg ikke noe prosjekt på gang. Men jeg finner stadig opp ting til meg selv som jeg trenger i hverdagen. Men om de selges videre, får vi se på.

Les mer om Kasteanker >> 


Nevnte produkter

Olle Mattsson Olle Mattsson
Kasteanker Kasteanker
Forenkler fortøyningen i naturhavner
kr 545
Kjøp
Info

Se flere innlegg

Jörgen & Majvor Johansson
Jörgen & Majvor Johansson
Klara Alwert Lövberg
Klara Alwert Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Logg inn
Velg land