Richard Looft
Innovatør: Richard Looft
Innovasjon: LooftlighterEtter at den grillede kyllingen hadde mistet smaken og blitt ødelagt av tennvæske, bestemte Richard seg for å finne en ny måte å tenne grillen på. Resultatet ble en revolusjonerende grilltenner som gir en fin grillglød på 60 sekunder!

Bakgrunn som regissør 


Richard Looft, født 1959 på Lidingö utenfor Stockholm, har alltid hatt en stor interesse for mat og nye teknologiske innovasjoner. Interessen for teater har imidlertid vært hans store lidenskap, og Richard har regissert forestillinger hele livet. Han har jobbet sammen med Ingemar Bergman i 10 år og har regissert forestillinger på Dramaten og Norrlandsoperan. Richard har også regissert musikkvideoer og vant en Grammy i 1994 for Cajsa-Stina Åkerströms "Fråga stjärnorna".

En grillet kylling var gnisten til Looftlighteren 


En fin sommerkveld i 1997 ble imidlertid ikke grillfesten slik Richard hadde tenkt seg. Men ut av den lightervæskeduftende asken ble ideen til Looftlighter født. Richard forteller:

- Vi hadde grillet en kylling og hadde akkurat begynt å spise da vi oppdaget at den hadde tatt smak av tennvæsken. Jeg ble rasende, og vi måtte kaste hele kyllingen og kjøpe pizza i stedet. Jeg VISSTE at det fantes en bedre måte å tenne grillen på, jeg måtte bare finne ut hvordan. Jeg eksperimenterte litt med en gammel brødrister som var ødelagt på den ene siden, jeg la kull i den andre siden og det begynte å ryke. På den tiden hadde jeg også fått tak i vår gamle Electrolux-støvsuger fra barndommen, og den kunne stilles inn til å blåse ut luft i stedet for å suge. Jeg dyttet den inn i brødristeren og innså at oksygentilførselen var løsningen, for det satte fart på antennelsesprosessen og gjorde kullet klart til grilling mye, mye raskere.


Looftlighter - Grill- & båltenner

Men én ting er å ha en idé, noe annet er å realisere den. Arbeidet som regissør tok mye tid, og det var først mange år senere at ideen ble en realitet.

- Jeg gjorde noen tapre forsøk på å lage et par prototyper, sier Richard, men på den tiden jobbet jeg som regissør på Dramaten, så jeg hadde ikke fokus på grilltenneren. Men moren min jobbet i Oppfinnerforeningen, så jeg ba om et møte med en av rådgiverne deres, Margareta Andersson, og viste henne prototypen min. Hun sa at den var veldig bra, men at det ville hjelpe meg hvis jeg investerte 100 % i oppfinnelsen. I 2004 møtte jeg noen forretningsengler som ville bidra med såkornfinansiering, så jeg sluttet på teateret og satset alt på Looftlighter. Alt i alt tok det åtte år fra idé til lansering av selskapet.


Ett års utviklingsarbeid sammen med fabrikken i Kina 

- Høsten 2004 dro jeg til Kina for å lete etter en fabrikk, fortsetter Richard. Jeg bodde der i omtrent ett år mens utviklingsarbeidet pågikk, og jeg bodde på fabrikken innimellom. Våren 2006 ble den første containeren sendt til Stockholm. Da ringte jeg NK og sa at jeg var en teaterregissør som hadde funnet opp en grilltenner. Innkjøpssjefen la mer eller mindre på røret. Så tok jeg med meg grillen og satte den opp på Hamngatan, ringte innkjøpssjefen igjen og sa at jeg var ute og at hun måtte komme ut i 60 sekunder. Hun lo, men kom ut - og kjøpte 50 av dem rett på gaten da hun så hvordan det fungerte. Siden den gang har vi solgt rundt en halv million Looftlightere!

Looftlighter - Grill- & båltenner

80 % av salget i USA 

Looftlighter bruker konsentrert varmluft til å tenne kull, briketter og til og med bål i peisen. I løpet av ett minutt blir grillkullet til en grillklar glød - uten behov for tennvæske. Richard har andre oppfinnelser i tankene, men foreløpig har han bestemt seg for å satse alt på Looftlighter.

- Jeg hadde ingen anelse om at det skulle bli så vanskelig. Det største problemet vi har hatt, er at folk ofte må se den i aksjon for å forstå hvordan den fungerer, og det tar lang tid å nå ut. Vi introduserer et helt nytt produkt på et globalt marked, og det tok nesten ti år å få økonomien til å fungere, og jeg gjorde vel alle de feilene man kan gjøre. Men nå selger vi i 40 land og har rundt 80 % av salget vårt i USA. Det finnes allerede 13 eksemplarer av Looftlighter rundt om i verden, så vi føler at det er et veldig populært og godt produkt. Raskt, trygt og miljøvennlig. - Det har vært utrolig vanskelig, men jævlig gøy, og jeg angrer ikke et sekund!

RASKE FAKTA OM LIGHTERVÆSKE

Bare i Sverige brukes det over 6,5 millioner flasker tennvæske hvert år (Kemikalieinspektionen). Med tanke på at Sverige har 9,5 millioner innbyggere og en kort sommer, er det påfallende hvor mye tennvæske som brukes. Når tennvæske brenner, produserer den miljøskadelig karbondioksid, er livsfarlig ved inntak og forårsaker mange eksplosjoner hvert år. Med Looftlighter bidrar du til et bedre miljø og slipper å bruke miljøfarlige kjemikalier for å få en perfekt glød - på få minutter.


Richards favoritter hos SmartaSaker

Länsman 
Med Länsman trenger du ikke å bekymre deg for at båten skal fylles med vann. Ved hjelp av bølgekraft pumper Länsman kontinuerlig vannet ut av båten. 

Bølgedrevet lensepumpe


Clug sykkelstativ
Clug - verdens minste sykkelstativ holder sykkelen på plass og hjelper deg med å spare plass i hjemmet.

Sykkelholder Clug


Pipinette - potte for store og små
Pipinetten er designet for å være enkel å stå opp og tisse i. Perfekt til bruk i hjemmet, hytta, fritidsbåten, bilen, barnevognen, pensjonatet og på reiser der det kan være langt til nærmeste toalett. Passer for både store og små og finnes i flere fine farger.

Pipinette


Nevnte produkter

Se flere innlegg

Klara Alwert Lövberg
Klara Alwert Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Logg inn
Velg land