Robert Kraft, David Griff, Jennie Hagman & Jonas Venström

Innovatører: Robert Kraft, David Griff, Jennie Hagman & Jonas Venström

Innovasjon: Braskotten - tennbrikettkongler

Det hele startet med en husmors tips om å plukke kongler og dyppe dem i stearinvoks for å lage båltennere. Etter en rekke eksperimenter og et vellykket samarbeid mellom fire gründere er Braskotten nå tilgjengelig - en effektiv og miljøvennlig tennvæske.


Effektiv ildstarter og en flott gave 


Det var i Västernorrland, i svigermors utedo, at Robert Kraft leste husmorens tips om å lage lightere av kongler. Han prøvde, men det fungerte ikke. Først etter en rekke eksperimenter lykkes han i å utvikle en prosess som effektivt impregnerer konglen med stearin. Deretter ble prosjektet lagt i skuffen, men i 2015, da han begynte å samarbeide med gründerne David, Jeannie og Jonas, dukket konglen opp igjen.

- Vi er fire "halvgale" gründere som satt på samme kontorhotell da vi skjønte at vi ville jobbe sammen, sier David Griff. Da vi hadde bestemt oss for selskapsstrukturen, laget vi hver vår "svarte bok" der vi samlet oppfinnelser opp gjennom årene. Vi hadde over 100 oppfinnelser på tavlen da vi bestemte oss for Kotten.

Gruppen jobbet raskt, og seks uker etter at samarbeidet startet, sto den første pappesken utstilt i en ICA-butikk i Roslagen.

- Det var en stor, svart og ikke akkurat attraktiv emballasje, og den solgte ikke i det hele tatt fordi den konkurrerte med maskinproduserte tennputer laget av sagflis og parafin, fortsetter David. Et halvt år senere hadde vi produsert den vakre gaveesken nesten slik den ser ut i dag, og Braskotten inntok sin plass som en stilig og innovativ gave.


Braskotten - tennbrikettkongler
Braskotten er laget av avfallsprodukter, pappen av resirkulert papir og skinntrekket av kasserte skinnmøbler.

Miljøvennlig produksjon av avfallsprodukter 


Konglene er laget av avfall eller resirkulerte produkter. Konglene snøres for hånd av et selskap som har solgt frø til planteskoler i flere tiår. Konglene, som tidligere ble strøet eller brent, brukes nå i produksjonen av konglene. Stearinet som kjeglene impregneres med, kommer fra knuste svanemerkede stearinlys fra en stearinlysprodusent i Hälsingland. Kartongen er laget av 100 % resirkulert papir som verken er bleket eller farget.
- Til og med lærhåndtaket er resirkulert, sier David. Skinnmøbler gis bort på Blocket hvis de har en rift eller lignende. Vi henter disse sofaene og kjører restene til søppeldynga når vi har tatt vare på skinnet.


"Kjegler - nei, jeg kan plukke dem selv"


Responsen på Braskotten har vært svært positiv, selv om det finnes noen skeptikere. Hvis man skal generalisere, sier mennene 'Kjegler - nei, dem kan jeg plukke selv', mens kvinnene sier 'Men for en fin gave!' Heldigvis er det som regel kvinnene som bestemmer hvilken gave de skal ta med på fest.

100 oppfinnelser på tavlen har blitt flere, og nye produkter er på trappene.
- Vi er veldig kreative, MEN vi er opptatt av å fullføre Cone. Etter hvert vil vi se oss om etter en ledende gründer som kan ta over", avslutter David.
Davids favoritt på SmartaSaker

"Det er ett produkt jeg vil fremheve spesielt, og det er Hövding. Jeg var tilfeldigvis til stede da en kvinne falt av sykkelen på Odengatan, og hun hadde på seg en Hövding. Det er en utrolig genial oppfinnelse som virkelig fungerer! Det mange ikke er klar over, er at den, i motsetning til en hjelm, også beskytter nakken. Den rekker altså å fiksere nakken og beskytte hodet på brøkdelen av et sekund."


Hövding 3

Hövding - airbag for syklister.

Nevnte produkter

Se flere innlegg

Klara Alwert Lövberg
Klara Alwert Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Logg inn
Velg land