Ulla Edsköld Ramstedt


Innovatør: Ulla Edsköld Ramstedt
Innovasjon: X-Brush, Forlengningsbar pensel til naglelakk

Hvis du har en halvtom neglelakkflaske, kan det være vanskelig å få tak i den siste neglelakken. Så snart du skrur av korken, blir penselen for kort til å nå lakken, og dyrebar neglelakk går til spille. Heldigvis er det noen av oss som ikke bare irriterer oss over problemet, men gjør noe med det.

Seks halvfulle neglelakker ble starten på et nytt produkt


Ulla Edsköld Ramstedt er oppvokst i Borås og bor sammen med sin mann i Sjömarken like utenfor Borås. Datteren hennes flyttet ut for noen år siden. Ulla har hatt et kreativt yrke som Art Director i snart 30 år og lever etter ordtakene "Det er en mening med alt som skjer" og "Det som ikke dreper, det stivner".

Det hele startet julen 2008, da Ulla skulle på fest og ville lakkere neglene sine. Det viste seg at hun hadde 6 halvfulle neglelakker og nektet å kjøpe en syvende. For at penselen skulle nå ned, måtte hun skru ned lokket, skru opp og male, skru ned, skru opp og male neste negl osv. Etter en lang og kjedelig prosedyre for å få neglene lakkert, utbrøt hun høylytt "Hvorfor kan man ikke bare skru ut penselen slik man gjør med en leppestift!".

- Da jeg talte neglelakkene mine, viste det seg at jeg hadde 27, hvorav 90 % var halvfulle, og datteren min hadde 25, hvorav de fleste var halvfulle og mange i samme farge", sier Ulla. Jeg innså at mange med meg ville sette pris på en uttrekkbar børste.

I september 2009 sendte Ulla inn en patentsøknad på en uttrekkbar neglelakkpensel. Men fikk beskjed om at det fantes et lignende produkt som ikke fikk patent. I mellomtiden hadde hun oppdaget at det bare fantes to størrelser på trådene, og kom på ideen om å selge bare dekselet med pensel, slik at flere kunne få glede av X-brush. 

- Jeg kontaktet en advokat, og han sa at det var ok å selge børsten så lenge jeg ikke hadde en mottaker som en flaske, tube eller krukke. Det var da jeg sendte inn designbeskyttelsen min, som jeg fikk våren 2012.


 Prototyper X-brush

Alle prototyper frem til det ferdige produktet lengst til høyre. Ulla har laget de to første selv.


Lang ledetid til en fungerende prototype 

Utfordringene har vært å skaffe gode prototyper, kostnadene for verktøyene og deretter å produsere X-brushen. Heldigvis fikk Ulla innovasjonsstøtte fra Almi, som betalte for CAD-tegninger og prototyper.

- Det viste seg at det ville koste rundt 400 000 svenske kroner å lage to av verktøyene i Sverige", sier Ullla, "men selve børsten måtte jeg produsere i Kina. Det hadde jeg selvfølgelig ikke råd til. Så i begynnelsen av 2013 begynte jeg å samarbeide med en fabrikk i Shanghai,

Kostnadene for verktøyene gikk ned til under 100 000 SEK, men dessverre var det en veldig stor fabrikk, så de jobbet bare med X-brush når de hadde tid til overs. Etter et halvt år fikk Ulla sin første X-brush fra fabrikken i Kina, og den var helt feil, penselen som skulle være i malingen var svart og misfarget selvfølgelig. Men etter to år forelå det endelig en fungerende prototyp, og Ulla ga klarsignal til å sette i gang.

- To dager før produksjonen skulle starte, oppdaget jeg at plasten smeltet!" sier Ulla. Ulla forteller videre at det viste seg at de hadde brukt en plast som ikke tålte aceton, så det var bare å gi seg. Så prøvde de i nesten ett år til, men lyktes ikke og hoppet av etter nesten tre års samarbeid.

Via en svensk plastekspert som anbefalte en liten fabrikk i Hongkong, fikk Ulla endelig tak i den rette produsenten. Etter et halvt år forelå det et produkt som Ulla var fornøyd med, og hun kunne legge inn sin første bestilling på 5000 lange børster og 5000 korte børster.

- Selve X-brushen produseres i Hongkong, men emballasjen lages i Borås, sier Ulla. Så langt pakker jeg dem selv, for jeg vil at kvaliteten skal være så god som mulig. Dessverre er mange av børstene løse, så jeg har vært nødt til å sile dem ut. Men som med alle nyvinninger gjør man forbedringer hele tiden.


Forlengningsbar pensel til neglelakk
Børsten er produsert i Hongkong, emballasjen er laget i Borås og Ulla pakker den selv.

Børste for salonger på vei


Ullas neste mål er å lage X-børster som passer til det store publikummet. Hun vil også lage sugerør som fungerer til gellakk, slik at salonger kan bruke dem som verktøy og også selge dem til kunder som lakkerer neglene sine hjemme. Mange går bare på salong ved spesielle anledninger, men lakkerer ellers neglene sine selv.

- Jeg har også en annen oppfinnelse på gang som jeg har snakket med Almi om, som er et helt annet produkt som ikke har noe med skjønnhetsbransjen å gjøre. Men akkurat nå vil jeg konsentrere meg om X-brush, så det får vente litt, avslutter Ulla.

Ullas favoritter på SmartaSaker:

Vakuumposer til klær, puter og dyner

Vakuumposer "Spesielt bra til puter og dyner, siden det tar så mye mindre plass."

 

ZlideOn - glider til glidelåsen

ZlideOn "Jeg vet ikke hvor mange glidelåser som har gått i stykker for meg, så det er godt å kunne fikse dem med ZlideOn."

 

Edderkoppfanger

Edderkoppfanger "En praktisk måte å fange edderkopper på uten å skade dem og deretter slippe dem ut igjen, også bra for å nå dem høyere opp."


Nevnte produkter

Se flere innlegg

Jörgen & Majvor Johansson
Jörgen & Majvor Johansson
Klara Alwert Lövberg
Klara Alwert Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Logg inn
Velg land