Ulrika Nordenstam, månadens innovatör

Innovatør: Ulrika Nordenstam
Innovasjoner: Hitch, Keyhub, Loop og karabinkrok med kodelås


Ulrika Nordenstam er en gründer med IT-bakgrunn og lærerutdanning. Hun bor i nærheten av Landvetter flyplass i Hällingsjö (GOT), jobber som lærer i Borås og driver GOT Air bnb og selskapet Northern Well.

Det hele startet med at Ulrika hadde en gård med islandshester med mange rideturer og klinikker andre steder. Har du egen stall, har du et sadelstativ, men hvor skal du henge salen når du er gjest? Ulrika la merke til at mange bare la den fine salen og hodelaget på bakken

-Jeg bestemte meg for å løse problemet og utviklet en bærbar og fleksibel salhenger som heter Hitch, sier Ulrika. Samtidig utviklet jeg Loop - en henger som kan festes overalt uten ekstra braketter eller montering. Siden starten har jeg utviklet konseptet med ulike kroker, og i dag har jeg et produktsortiment som spenner over flere områder enn bare hester.

 
God utveksling med den lokale oppfinnerforeningen


Det tok ca. 1 år fra idé til det første ferdige produktet på markedet. Ulrika begynte med å kontakte ALMI, som i sin tur foretok en markedsanalyse. ALMI satte også Ulrika i kontakt med den lokale oppfinnerforeningen, der likesinnede kunne utveksle ideer i fortrolighet

- De ga meg tips om hvordan jeg skulle gå frem", sier Ulrika, "og gjennom et lokalt selskap fikk jeg kontakt med en produsent i Kina.

Det var mange steg frem til selve produktet, og det krevde flere prototyper og tester av ulike løsninger. Det meste tok lang tid, og det var vanskelig å finne materialer og muligheter til å teste ideene. Det var også mye krangling om emballasje, EAN-koder og nettside. En annen utfordring for Ulrika har vært å beskytte innovasjonene sine.

- Det er en stor utfordring å patentere og beskytte det du gjør som oppfinner, sier Ulrika. Jeg har klart å få et teknisk patent på HITCH og har flere designpatenter på andre produkter. Likevel fikk jeg høre og se at et stort selskap plagierte kroken jeg hadde designet. Det er ikke gøy å jobbe lenge med noe og lete etter løsninger som noen andre bare tar og gjør til sine egne.Karabinkrok med kodelås
Ulrikas nyeste produkt er en karabinkrok med kodelås. Den er lett og har stor rekkevidde.


Produksjon som krever tålmodighet


Siden starten har Ulrika stått for all produksjon i Kina, noe som krever både tålmodighet og en kontakt som forstår produksjonsmarkedet.

- Jeg har lært mye om hvordan man kommuniserer ideen sin på en god måte, sier Ulrika, "men også at man ikke kan være for forsiktig med hvor mye informasjon som kreves for at produktet skal bli slik man hadde tenkt. Dokumentasjon i tekst, bilde og video er bra, og Skype har vært til stor hjelp.

Ulrikas nyeste produkt er en karabinkrok med kodelås. Den har større rekkevidde enn de fleste andre og er nyttig for å låse fast sykkelen, jakken i garderoben eller vesken på kafeen. Så ikke gi tyven muligheten. Siden den er så lett, er den enkel å ha i lommen hele tiden.

- Jeg opplevde at vanlige hengelåser i mange tilfeller var tunge og for smale, sier Ulrika. Og ikke særlig stilige heller. Karabinkroken med kodelås er også svært slitesterk og har kode i stedet for nøkkel.
 

"Som gründer ser du forretningsideer der noe mangler"


Mange lurer på hvordan Ulrika klarer å fortsette å utvikle produkter som skal selges til andre, i stedet for bare å lage noe til seg selv for å løse problemet.

- Men det er der gründeren kommer inn i bildet", sier Ulrika. Man ser forretningsideer og at det er noe som mangler i markedet. Det er enormt tilfredsstillende å se at produktet ditt er klart til å bli solgt.

- Den neste forretningsideen jeg har, er en plattform/app, så det blir en helt ny reise som begynner, og jeg håper jeg kan gjøre det før jeg blir for gammel. Det er så gøy!


Les mer om Karabinkrok med kodelås >>Ulrikas favoritter på SmartaSaker:

Fluesmekker

Fluesmekker "Jeg liker smarte løsninger, og jeg synes fluesmekkeren er flott fordi flua fester seg til den og ikke ser ut til å kjenne vinden når du treffer den, slik at den holder seg i ro."


Barneskjeen

Barneskjeen "Multifunksjonalitet er også noe jeg blir begeistret for, så jeg liker veldig godt barneskjeen med de mange håndtakene og det morsomme designet."


Forlengningsbar pensel til neglelakk

Uttrekkbar neglelakkbørste "Jeg har også prøvd den uttrekkbare neglelakkbørsten, og den gjør det mulig å nå all lakken på en smart måte."


Nevnte produkter

Se flere innlegg

Klara Alwert Lövberg
Klara Alwert Lövberg
Johan Pihl
Johan Pihl
Christian Jonasson
Christian Jonasson
Nicoline Kinch
Nicoline Kinch
Olov Mattsson
Olov Mattsson
Elin & Magnus Holmgren
Elin & Magnus Holmgren
Logg inn
Velg land